nazaretanka z domu zakonnego w Częstochowie, proponuje delikatny i bardzo smaczny makowiec. Można go zrobić jako zwykłe ciasto z polewą, ale można też, np. na święta, przyrządzić w wersji luksusowej, przekładając kremem serowym.
Składniki:
6 jaj, 25 dag maku, 3/4 kostki masła, 6 łyżek grysiku, 30 dag cukru pudru, 40 dag obranych jabłek, 1 proszek do pieczenia
Wykonanie:
Mak sparzyć i zemleć dwa razy w maszynce. Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i tarkować na ząb. Żółtka, cukier i masło utrzeć. Do masy stopniowo dodawać mak i jabłka, ciągle ucierając. Następnie wsypać grysik i bakalie (według uznania: zmielone orzechy, rodzynki, daktyle). Na końcu dodać pianę z białek i lekko, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Upiec. Na upieczone i wystudzone ciasto wylać i rozsmarować gorącą polewę.
Polewa:
4 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, 1 łyżka mleka (może być woda), 1/4 kostki masła. Wszystko razem zagotować.
Zebrała Jolanta Marszałek
Zapraszamy zgromadzenia zakonne do dzielenia się z czytelnikami „Niedzieli” swoimi sprawdzonymi przepisami. Prosimy o kontakt:
Pomóż w rozwoju naszego portalu