Ogólnopolskie badanie przeprowadzone w 2005 r. wykazało, że nadwaga i otyłość występowały u 13,3 % młodzieży gimnazjalnej. Te dwa elementy należą do klasycznych czynników ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Zebrano wiele dowodów na to, że wczesne zmiany miażdżycowe w tętnicach mogą występować nawet u dzieci, a ich nasilenie, podobnie jak u dorosłych, zależy od obecności czynników ryzyka. Wydaje się również, że profil ryzyka sercowo-naczyniowego w okresie młodzieńczym w istotny sposób wpływa na rozwój miażdżycy w wieku dorosłym.
Dlatego już we wczesnych latach życia konieczna jest profilaktyka polegająca na zapobieganiu nadwadze i otyłości: zrównoważona dieta, zbilansowanie spożycia energii z jej wydatkowaniem. W praktyce dzieci powinny ograniczyć spożycie przekąsek, zwłaszcza słodkich, oraz potraw typu fast food i słodkich napojów. Potrawy „fast food” obfitują w nasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie szkodliwe dla zdrowia izomery trans kwasów tłuszczowych oraz sól. Napoje typu cola należą na całym świecie do najpopularniejszych napojów bezalkoholowych. Ich wpływ na serce wiąże się z obecnością kofeiny, która powoduje ryzyko nadciśnienia tętniczego. Duża zawartość cukrów prostych w tych napojach jest częstym powodem nadmiaru spożywanej energii i sprzyja otyłości. Produkty typu fast food oraz słodkie przekąski są dostępne w sklepikach szkolnych. W wielu krajach wprowadzono już przepisy ograniczające ich sprzedaż, a nawet standardy dotyczące posiłków spożywanych w szkole. W Polsce do tej pory nie ma takich regulacji prawnych, w niektórych miastach radni podejmowali już takie próby, ale na razie bezskutecznie. Rodzice, dziadkowie powinni więc zwracać większą uwagę na rodzaj posiłków spożywanych przez dzieci w szkole. Brak drugiego śniadania często kończy się kupnem batona, pączka lub chipsów, a to pierwszy krok w kierunku nadwagi
i otyłości.
Pomóż w rozwoju naszego portalu