Składniki:
50 dag ziemniaków, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 żółtko
Nadzienie:
50 dag truskawek
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Do przestudzonych dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, żółtko i szybko zagnieść. Na stolnicy uformować wałek, pokroić na równe porcje. Na dłoni oprószonej mąką każdą porcję spłaszczać, nakładać porcję nadzienia. Zlepiać w kulki i wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane, wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Knedle podawać polane stopionym masłem, posypane zrumienioną tartą bułką i cukrem.
Pomóż w rozwoju naszego portalu