Reklama

Savoir-vivre

Jak przygotować stół, jeśli chcemy podać herbatę?

Niedziela Ogólnopolska 37/2011, str. 48


Rys. K. Nita-Basa

<br>Rys. K. Nita-Basa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Przygotowując stół do przyjęcia typu „herbatka” pamiętajmy o tym, by zastawa była jednego rodzaju. Najlepiej, jeśli będzie kolorowa i to pod kolor obrusa (może też być, ostatecznie, najwygodniejsza, biała).
Na stole stawiamy przed każdym krzesłem filiżanki z podstawkami i łyżeczką (znajduje się ona na talerzyku po prawej stronie), talerzyki do ciastek i ciast (po lewej stronie filiżanki) i odpowiednie sztućce (łyżeczka do tortów i ciast z kremami, widelczyk do ciast suchych, nożyk do ciast twardych i typu „pączek”). Sztućce umieszczamy nad talerzykiem równolegle do krawędzi stołu. Ich trzonki zwrócone są w kierunku ręki, którą będzie się je brać (łyżeczka i nóż będą zatem zwrócone trzonkiem w prawo, widelczyk trzonkiem w lewo. Najbliżej talerzyka umieścimy łyżeczkę, potem widelczyk, na końcu nożyk.
Na stole, dla wygody gości, powinno znajdować się kilka cukiernic (jedna na dwie osoby). W trakcie uroczystych „herbatek” nie podajemy białego cukru sypkiego. Powinien on być w kawałkach (trzcinowy) ewentualnie, w ostateczności, w kostkach (cukier z buraków cukrowych). Przy każdej cukiernicy powinny być szczypczyki do nakładania cukru. Można podać kilka gatunków cukru.
Na stole powinno się znajdować też kilka serwetników z papierowymi, ozdobnymi (pod kolor obrusa i zastawy) serwetkami.
Ciastka podajemy na odpowiednich półmiskach lub paterach, które nie powinny być za wysokie - nie mogą zasłaniać gościom osób siedzących naprzeciwko.
Kanapki powinny znajdować się z boku stołu na ozdobnej tacy przykrytej serwetą (pod kolor obrusa i zastawy). Obok tacy powinny znajdować się stojące jeden na drugim talerzyki i - ewentualnie - sztućce do kanapek (stosujemy do nich nóż i widelec deserowy, gdy są większe; najlepiej zatem, żeby były małe, takie na jeden kęs).
Najlepszą formą podawania herbaty byłaby samoobsługa. Goście mieliby do dyspozycji czajniczek z esencją i dzbanek z wrzątkiem, dzbanuszki z mlekiem i śmietanką, talerzyki z plasterkami cytryny i widelczykami do cytryny.

www.savoir-vivre.com.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2011-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Leon XIV wzywa do „rewolucji wdzięczności i troski” wobec osób starszych

„Błogosławiony, kto nie stracił nadziei” (por. Syr 14, 2) tak brzmi temat V Światowego Dnia Dziadków i Osób Starszych i orędzia przygotowanego przez Leona XIV na tę okazję. Wydarzenie to – ustanowione przez papieża Franciszka – będzie obchodzone w całym kościele w niedzielę, 27 lipca tego roku.

„Chrześcijańska nadzieja zawsze pobudza nas do większej odwagi, do myślenia z rozmachem, do niezadowalania się status quo. W tym przypadku: do zaangażowania na rzecz zmiany, która przywróci osobom starszym szacunek i miłość” - akcentuje Papież.
CZYTAJ DALEJ

Ojciec Bruno, współbrat papieża Leona XIV

2025-07-09 15:24

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Foto archiwum o. Bruno Silvestrini

Ojciec Bruno Silvestrini pochodzi z włoskiego regionu Marchii (Marche). Urodził się w cieniu bazyliki Matki Bożej z Loreto, w małej miejscowości Porto Recanati. W tym to miejscu Fryderyk II Szwabski, wnuk Fryderyka Barbarossy, zbudował zamek, aby bronić skarbca Świętego Domku w Loreto. Dlatego jego miejscowość jest silnie związana z kultem Madonny, a on jest zakochany w Maryi Dziewicy. Przez okno swojego domu, mógł z daleka oglądać kopułę maryjnego sanktuarium. Nawet teraz, za każdym razem kiedy wraca do domu i widzi kopułę bazyliki w Loreto, jego serce się raduje.

Ten augustianin, wyświęcony w 1981 roku, po piastowaniu różnych stanowisk w Kościele i w swoim zakonie, jest dziś Zakrystianem Papieskim (po włosku funkcja ta nazywa się: custode del Sacrario Apostolico) i współpracuje z Biurem Celebracji Liturgicznych Papieża. Łączą go bliskie związki ze swoim współbratem, Leonem XIV, który jada obiad w ich augustiańskiej wspólnocie zamieszkującej w małym klasztorze niedaleko Kaplicy Sykstyńskiej.
CZYTAJ DALEJ

Podkarpackie/ W tym roku z lotniska w Jasionce skorzystało ponad 574 tys. pasażerów

2025-07-10 16:37

[ TEMATY ]

Rzeszów

lotnisko

Jasionka

wikipedia/Michalooo24

Port lotniczy Rzeszów-Jasionka im. Rodziny Ulmów

Port lotniczy Rzeszów-Jasionka im. Rodziny Ulmów

Podrzeszowskie lotnisko w Jasionce w tym roku obsłużyło ponad 574 tys. podróżnych, czyli o ponad 17 proc. więcej w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego. To najlepsze półrocze w historii portu.

W czwartek władze portu lotniczego Rzeszów-Jasionka podsumowały pierwsze sześć miesięcy br.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję