droga na ołtarze: Hanna Chrzanowska

Piękne, święte życie

Hanna Chrzanowska, pielęgniarka i działaczka charytatywna, zachwycała swoją postawą wielu mieszkańców Krakowa. Kard. Karol Wojtyła dziękował Bogu za życie krakowskiej pielęgniarki. Świadkiem jej działalności był również kard. Stanisław Dziwisz, z którym rozmawia Krzysztof Tadej, dziennikarz TVP

Zobacz

tajemnice Jasnej Góry

Z miłości do historii i piękna regionu

Spędził blisko cztery lata w klasztorze paulińskim, mimo że ma żonę i dwoje dzieci. Wszystko w wolnym czasie. - Po pracy, bez kosztów dla rodziny, a wszystko dla następnych pokoleń - podkreśla Michał Sitek. Każdą wolną chwilę wykorzystywał na digitalizację (cyfrową dokumentację) archiwalnych jasnogórskich zbiorów.

Zobacz
Wiele stron internetowych, wykorzystuje pliki cookies (ciasteczka). Służą one m.in. do tego, by zagłosować w sondzie. Nowe przepisy zobowiązują nas do poinformowania o tym. Dalsze korzystanie z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będzie oznaczało, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
Aby dowiedzieć się więcej, przeczytaj o Polityce plików cookies.
Zamknij
Książka Czarny Humor

Pieczonki

2017-10-11 11:12

Opracowanie: Jolanta Marszałek

Polub nas na Facebooku!

Pieczonki, zwane też prażonkami, to potrawa regionalna z Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Przygotowuje się ją w garnku stojącym na żeliwnych nóżkach w ognisku. Do ziemniaków, cebuli, boczku i kiełbasy można dodać też np. buraki lub marchewkę.

Składniki:

• 4 kg ziemniaków
• 1 kg cebuli
• 1 kg boczku
• 1 kg kiełbasy
• 10 dag smalcu
• kilka plastrów słoniny
• przyprawy: sól, pieprz
• kilka liści kapusty

Reklama

Wykonanie:

Pieczonki to potrawa plenerowa, do której wykonania potrzebny jest specjalny żeliwny garnek z przykrywką. Garnek ten należy dokładnie wysmarować smalcem, na dnie ułożyć plastry słoniny lub liście kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w niezbyt grube plastry, podobnie cebulę, boczek i kiełbasę. W garnku układać warstwami ziemniaki, cebulę, boczek i kiełbasę (każdą warstwę przyprawić solą i pieprzem), tak aby na wierzchu była warstwa ziemniaków. Na to nałożyć łyżkę smalcu lub plaster tłustego boczku. Całość przykryć liśćmi kapusty i zamknąć przykrywką. Garnek ustawić na ok. godzinę w gorących, ale niezbyt wielkich płomieniach ogniska.

Niedziela Ogólnopolska 42/2017 , str. 58

E-mail:
Adres: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa
Tel.: +48 (34) 365 19 17

Działy: Z zakonnej kuchni

Tagi: jedzenie

Reklama

Tagi
Nasze serwisy
Polecamy
Zaprzyjaźnione strony
Najpopularniejsze
24h7 dni

Reklama

Lidia Dudkiewicz, Red. Naczelna

Polityk, który pozostał człowiekiem EDYTORIAL

Ludzie szczęśliwi to ci, którzy osiągnęli pełnię miłości do Boga i człowieka. »
Bp Edward Janiak

Reklama

Kalendarze 2018


Adresy kontaktowe


www.facebook.com/tkniedziela
Tel.: +48 (34) 365 19 17, fax: +48 (34) 366 48 93
Adres redakcji: ul. 3 Maja 12, 42-200 Częstochowa


Wydawca: Kuria Metropolitalna w Częstochowie
Redaktor Naczelny: Lidia Dudkiewicz
Honorowy Red. Nacz.: ks. inf. Ireneusz Skubiś
Zastępca Red. Nacz.: ks. Jerzy Bielecki
Sekretarz redakcji: ks. Marek Łuczak
Zastępca Sekretarza redakcji: Margita Kotas