Reklama

Z zakonnej kuchni

Bigos z papryki

Papryka to warzywo rodem z Ameryki Południowej. Pochodzi z rodziny psiankowatych, tej samej co ziemniak czy pomidor. Zawiera sporo witaminy C, która nie ulega zniszczeniu podczas smażenia i gotowania.

Niedziela Ogólnopolska 35/2016, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 4 duże papryki

• 1 cebula

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• kilka łyżek oleju

• 50 dag chudej wędliny

• kilka niedużych miękkich pomidorów

• 2 łyżki pikantnego keczupu

• 2 ząbki czosnku

• przyprawy: sól, po kilka ziaren czarnego pieprzu i angielskiego ziela, 1 liść laurowy, szczypta cukru

Wykonanie:

Z przekrojonych na połowę papryk usunąć nasiona. Papryki wstawić do gorącego piekarnika na 10 min, następnie wyjąć i wystudzić. Zdjąć skórkę (schodzi bardzo łatwo). Na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. gdy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i przesmażyć, cały czas mieszając. Dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Dusić na niewielkim ogniu przez 10 min. Pomidory sparzyć, obrać skórkę, pokroić w ósemki, dodać do papryki i jeszcze przez kilka minut dusić razem.

Wykonanie: Graziako

2016-08-24 09:00

Oceń: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa migdałowa

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

CZYTAJ DALEJ

Święty Tomasz Apostoł

Audiencja generalna, 27 września 2006 r.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Stanisław Ryłko kończy 80 lat – 131 kardynałów-elektorów

2025-07-03 17:04

[ TEMATY ]

kard. Stanisław Ryłko

80. rocznica

Joanna Adamik/archidiecezja krakowska

Kard. Stanisław Ryłko

Kard. Stanisław Ryłko

W piątek 4 lipca kończy 80 lat archiprezbiter papieskiej bazyliki większej Matki Bożej Większej (Santa Maria Maggiore) kard. Stanisław Ryłko, tracąc tym samym prawo udziału w przyszłym konklawe. Obecnie kardynałów elektorów jest 131, podczas gdy 119 nie ma już tych uprawnień.

Stanisław Ryłko urodził się 4 lipca 1945 w Andrychowie na terenie ówczesnej archidiecezji krakowskiej (obecnie diecezja bielsko-żywiecka). Po nauce w szkołach w swym mieście rodzinnym wstąpił w 1963 do Wyższego Seminarium Krakowskiego w Krakowie, a następnie kształcił się na tamtejszym Papieskim Wydziale Teologicznym, uzyskując na nim w 1971 licencjat z teologii moralnej, a także na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim w Rzymie (1972-78), zdobywając tam doktorat z nauk społecznych. Na kapłana wyświęcił go 30 marca 1969 ówczesny metropolita krakowski kard. Karol Wojtyła, który później już jako papież Jan Paweł II udzielił mu także sakry biskupiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję