Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Superfoody

Są produkty, które mają niezwykłe właściwości – zapobiegają chorobom i wspomagają organizm w leczeniu.

Jest to grupa wysoko skoncentrowanych, bioaktywnych związków występujących w warzywach, owocach, nasionach, orzechach i ziołach. Jeśli zdrowa dieta jest dla ciebie pojęciem odległym, włącz do jadłospisu kilka z wymienionych niżej produktów. Zyskają na tym zarówno kubki smakowe, jak i cały organizm. Warto pamiętać, że superfoody są jedynie elementem dobrze zbilansowanej diety. Nie możemy oprzeć menu tylko na nich. Do tych wyjątkowych produktów zaliczamy m.in.: jarmuż, borówki, orzechy włoskie, siemię lniane, żurawinę, czarnuszkę. Lista superfoodów jest umowna. Można dodać do niej jeszcze wiele pozycji.

Jarmuż króluje nad ciemnozielonymi warzywami. Jest bogaty w błonnik i ma kilkadziesiąt razy więcej witaminy A niż kapusta, więcej witaminy C niż pomarańcza, witaminy B1, B2, E i K oraz żelazo, potas, magnez, mangan, a wapnia więcej niż mleko. Zawiera przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się komórek, oraz kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu.

Borówki to skarbnica witamin – szklanka borówek zapewnia organizmowi 85 mg potasu oraz 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Borówki mają właściwości rozluźniające i wspomagają trawienie.

Reklama

Orzechy włoskie są najbogatszym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, regulują ciśnienie krwi oraz stężenie cholesterolu, zmniejszają zlepianie się płytek krwi, co działa antymiażdżycowo i chroni przed zawałem. Korzystnie wpływają na układ nerwowy i wzrok.

Siemię lniane odznacza się bardzo dobrym działaniem w profilaktyce zaparć, w zespole jelita drażliwego oraz w stanach zapalnych żołądka. Śluz, który tworzy zalane wrzątkiem siemię lniane, wyściela ścianę przewodu pokarmowego, chroniąc ją i regenerując.

Żurawina zawiera cenne sole mineralne, witaminy i składniki bioaktywne. Warto stosować ją w trakcie leczenia infekcji dróg moczowych. Zawarte w niej polifenole wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz hamują rozwój stanu zapalnego.

Czarnuszka wzmacnia odporność oraz jest uznawana za naturalny antybiotyk. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo (np. przeciwko tasiemcom). Wpływa korzystnie na układ pokarmowy, zawarte w niej związki chemiczne powlekają ochronną warstwą ściany żołądka. Wpływa na sprawne funkcjonowanie wątroby i trzustki oraz pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dobrze przyswajany jest olej z czarnuszki oraz napar ze zmielonych ziaren.

2020-06-03 08:44

Ocena: +2 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Witamina młodości

Niedziela Ogólnopolska 18/2022, str. 46

[ TEMATY ]

witaminy

Adobe.Stock.pl

Jako silny przeciwutleniacz chroni skórę przed promieniowaniem UV, a także przed szkodliwymi składnikami zawartymi w pożywieniu.

W organizmie człowieka witamina E ma bardzo szerokie spektrum działania i bierze udział w ważnych procesach życiowych. Dzienne zapotrzebowanie na nią jest dosyć małe, jednak niedobór będzie niósł za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Podobnie jak witaminy D, A i K rozpuszczana jest w tłuszczach i magazynowana w organizmie. Jej zasadniczym działaniem jest ochrona organizmu przed stresem oksydacyjnym, wzmocnienie odporności, wspieranie układu sercowo-naczyniowego przez hamowanie odkładania się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych, co opóźnia rozwój choroby wieńcowej. Ponadto poprawia jakość skóry, przywracając jej elastyczność i koloryt. Bogate w witaminę E są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego. Surowa i nieprzetworzona żywność jest jej najlepszym źródłem. Najwięcej witaminy E znajdziemy w ziarnach słonecznika, orzechach laskowych, orzechach piniowych, awokado oraz w olejach nierafinowanych: z orzechów laskowych, słonecznika, migdałów oraz w oliwie z oliwek. Tych produktów nie powinniśmy podgrzewać, ponieważ zawierają spore ilości cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podgrzanie przez smażenie na wymienionych wcześniej olejach, prażenie orzechów czy nasion powoduje zniszczenie chemicznej struktury tłuszczów. Dochodzi wówczas do tworzenia się związków prozapalnych, rakotwórczych oraz niszczenia wszystkich witamin. Zjedzenie podgrzanej żywności bogatej w kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jest bardzo szkodliwe.

CZYTAJ DALEJ

Alicja z krainy dobra

Niedziela Ogólnopolska 51/2019, str. 52-54

[ TEMATY ]

miłosierdzie

wolontariat

Klaudia Zielińska

Nie lubi mówić o sobie. Unika udzielania wywiadów. Ratuje ludzi od śmierci, głodu, cierpienia i chorób. Misjonarka w Kenii i Tanzanii. Nazywana przez bliskich „Aniołem Afryki” lub „Matką Teresą z Polski”.

Krzysztof Tadej: Trzy lata temu w wywiadzie dla tygodnika Niedziela powiedziała Siostra m.in.: „Kiedyś pojechałam do jednej z wiosek. Witałam się z ludźmi i nagle usłyszałem dziwny pisk. Spytałam: «Co to takiego?». Wskazano mi jeden z domów. Wczołgałam się, bo nie było drzwi. Zobaczyłam dziecko leżące na liściach od banana. Piszczało z bólu. W jego uchu zagnieździły się robaki i wyjadały błonę bębenkową. Obok leżała matka i nie miała siły wstać. Umierała z głodu. Udało się uratować dziecko i matkę w ostatniej chwili”. Opowiadała Siostra również o innych dramatycznych sytuacjach w kenijskiej miejscowości Laare. Czy od tego czasu sytuacja się poprawiła?

CZYTAJ DALEJ

Wystąpienie Jadwigi Wiśniewskiej w sesji plenarnej UE

2022-10-04 19:49

Jadwiga Wiśniewska

Dziś podczas sesji plenarnej PE w Strasburgu miała miejsce debata na temat wniosku Komisji dotyczącego zamrożenia funduszy dla Węgier 'w celu ochrony budżetu UE, w związku z obawami o stan praworządności w tym kraju'. Głos w dyskusji zabrała Europoseł PiS Jadwiga Wiśniewska.

Jadwiga Wiśniewska mówiła, że dziwi, iż wnioskodawcy dzisiejszej debaty są aż tak bardzo bezwstydni. "W obliczu szalejącej w Unii Europejskiej inflacji, wysokich cen energii spowodowanych uzależnieniem energetycznym Unii Europejskiej od Rosji i wojną na Ukrainie Państwo miesiąc w miesiąc, nieustannie zajmujecie się Węgrami" - zauważyła.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję