SKŁADNIKI:
6 średnich ogórków gruntowych
4 nieduże ziemniaki
2 szklanki wody
1 pietruszka
1 średniej wielkości selera
1 łyżka masła
sól, pieprz
1 łyżeczki nasion kopru
Zasmażka:
łyżka masła
płaska łyżka mąki pszennej
1 szklanki śmietany (18-procentowej)
łyżka drobno posiekanego koperku
WYKONANIE:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Zalać dwiema szklankami wody z dodatkiem soli i nasion kopru, zagotować. Obrane ze skóry, pozbawione pestek i miąższu ogórki, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle (5 min), cały czas mieszając. Następnie dodać do gotujących się ziemniaków i gotować razem przez 10 min. Całość przetrzeć przez sito, połączyć z zasmażką z masła i mąki, doprawić do smaku i zagotować. Po zdjęciu zupy z ognia połączyć ją ze śmietaną. Obficie oprószyć koperkiem. Zupę podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.
Pomóż w rozwoju naszego portalu