Reklama

Z zakonnej kuchni

Pasztet z białej fasoli

SKŁADNIKI:
50 dag fasoli jaś
5 cebul
2 marchwie
5 jaj
bułka tarta
2 liście laurowe
ziele angielskie
przyprawa do dań z fasoli
gałka muszkatołowa
kumin (kmin rzymski)
curry, sól, pieprz
olej

WYKONANIE:
Fasolę namoczyć w wodzie i zostawić na noc. Odcedzić i zalać czystą wodą. Następnie posolić i ugotować z dodatkiem liści laurowych. Marchew ugotować osobno, odcedzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Doprawić solą, pieprzem i curry. Fasolę, marchew i cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zmiksować blenderem. Do przestudzonej masy dodać jajka, 2 łyżki bułki tartej i pozostałe przyprawy. Dokładnie wymieszać i przełożyć do wąskiej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez 30-40 min, do czasu, aż pasztet się zrumieni. Pasztet jest upieczony, gdy jego brzegi odchodzą od formy. Należy go podawać na zimno z dobrą musztardą, chrzanem, ćwikłą albo sosem tatarskim.

2021-09-28 11:23

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chlebek

Któż nie lubi domowego chlebka z chrupiącą skórką? Niestety, jego wykonanie często nie jest łatwe. Siostry Józefitki z Częstochowy proponują chlebek, który nie wymaga wielkiej pracy, a jest bardzo smaczny. Warto spróbować!

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Alicja z krainy dobra

Niedziela Ogólnopolska 51/2019, str. 52-54

[ TEMATY ]

miłosierdzie

wolontariat

Klaudia Zielińska

Nie lubi mówić o sobie. Unika udzielania wywiadów. Ratuje ludzi od śmierci, głodu, cierpienia i chorób. Misjonarka w Kenii i Tanzanii. Nazywana przez bliskich „Aniołem Afryki” lub „Matką Teresą z Polski”.

Krzysztof Tadej: Trzy lata temu w wywiadzie dla tygodnika Niedziela powiedziała Siostra m.in.: „Kiedyś pojechałam do jednej z wiosek. Witałam się z ludźmi i nagle usłyszałem dziwny pisk. Spytałam: «Co to takiego?». Wskazano mi jeden z domów. Wczołgałam się, bo nie było drzwi. Zobaczyłam dziecko leżące na liściach od banana. Piszczało z bólu. W jego uchu zagnieździły się robaki i wyjadały błonę bębenkową. Obok leżała matka i nie miała siły wstać. Umierała z głodu. Udało się uratować dziecko i matkę w ostatniej chwili”. Opowiadała Siostra również o innych dramatycznych sytuacjach w kenijskiej miejscowości Laare. Czy od tego czasu sytuacja się poprawiła?

CZYTAJ DALEJ

Górnicy obchodzili swoje święto

2021-12-04 15:47

Ks. Wojciech Kania

We wspomnienie św. Barbary, tarnobrzescy górnicy i przedstawiciele przemysłu siarkowego obchodzili swoje święto.

Uroczystą liturgię w kościele pw. św. Barbary odprawił bp Krzysztof Nitkiewicz. Koncelebrowali ją proboszcz parafii ks. prałat Stanisław Bar i kapłani z dekanatu. We wspólnej modlitwie uczestniczył pan Dariusz Bożek - prezydent miasta wraz przewodniczącym Rady Miejskiej, górnicy, przemysłowcy oraz przybyli parafianie. Przed rozpoczęciem Eucharystii przedstawiciele górników oraz miasta złożyli kwiaty przy tablicy upamiętniającej wszystkich, którzy zginęli wykonując ten trudny zawód. Podkreślając ich zasługi dla rozwoju Tarnobrzega, bp. Nitkiewicz zachęcił do modlitwy w intencji zmarłych.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję