Reklama

Porady

Szlachetne zdrowie

Problemy z trawieniem

Istnieje kilka domowych sposobów na poprawę trawienia i zmniejszenie dolegliwości bólowych.

Niedziela Ogólnopolska 31/2024, str. 72-73

[ TEMATY ]

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wakacje to szczególny czas dla naszego układu pokarmowego. Nie tylko częściej niż zazwyczaj korzystamy z grilla, ale też jemy więcej słodkości, a czasami próbujemy nowych potraw. Skutkiem tego mogą być problemy z trawieniem, takie jak wzdęcia bądź zaparcia; jeśli pojawiały się już wcześniej, mogą się nasilić. Należy odkryć ich przyczynę i je wyeliminować, gdyż nieleczone mogą stanowić dla nas poważny problem.

Jakie są objawy problemów z trawieniem?

Problemy trawienne objawiają się wzdęciami, powiększonym brzuchem, bólami, odbijaniem, uczuciem dyskomfortu czy kłucia, zwłaszcza po jedzeniu, mdłościami, niechęcią do jedzenia. A w dłużej perspektywie – otyłością bądź niedowagą, gorszą kondycją psychiczną, skóry, paznokci oraz innymi problemami zdrowotnymi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Przyczyny gorszego trawienia

W trawieniu biorą udział żołądek, wątroba, pęcherzyk żółciowy i jelita. W poszukiwaniu przyczyny problemów trawiennych warto skupić się nie tylko na kondycji wyżej wymienionych organów, ale także i na mikroflorze, enzymach, stresie czy nawykach żywieniowych. Przyczyny tych problemów mogą być bowiem złożone. Warto przyjrzeć się w pierwszej kolejności naszym nawykom jedzeniowym i stylowi życia, ilości oraz jakości spożywanych produktów i nietolerancjom pokarmowym.

Jak rozwiązać problemy z trawieniem?

Reklama

Jeśli problem jest krótkotrwały i dotyczy jednorazowego przejedzenia czy zjedzenia nieodpowiedniej potrawy, dobrze jest wypić herbatę koperkową, miętową, rumiankową lub specjalną na trawienie, np. Herbapol trawienie, czy zażyć mocniejsze krople ziołowe, jak MultiGastro.

W problemach przewlekłych w pierwszej kolejności warto wprowadzić następujące zasady:

1. Spożywamy pokarm powoli, żując każdy kęs minimum 30 razy.

2. Zachowujemy co najmniej 2,5 godziny odstępu pomiędzy posiłkami.

3. Nie jemy po 19, a im wcześniej zjemy kolację, tym lepiej. Poza tym powinna być ona lekkostrawna, np. owsianka lub jaglanka.

4. Staramy się nie popijać posiłku.

5. Ułatwiamy trawienie przez dodawanie do potraw ziół.

6. Unikamy posiłków mocno przetworzonych, zwłaszcza fast foodów, produktów cukierniczych, smażonych.

7. Posiłek spożywamy w spokoju, bez pośpiechu, oglądania telewizji czy czytania.

8. Staramy się nie przejadać.

9. Wprowadzamy regularną aktywność fizyczną (przez ruch całego ciała przyspieszamy ruchy perystaltyczne jelit).

10. Jeśli podejrzewamy u siebie alergię na jakiś produkt lub jego nietolerancję, warto prowadzić dzienniczek – zapisywać, co jemy i jakie objawy występują po spożyciu danych produktów. Kolejnym krokiem w postępowaniu będzie eliminacja produktów, które podejrzewamy, że mają niedobry wpływ na nasz organizm. Należą do nich najczęściej produkty wzdymające, ciężkostrawne, mleczne, kapustne, pszenica, cukier, owoce bogate w fruktozę, jak winogrona.

Reklama

Jeśli nawyki te po mniej więcej 2 tygodniach nie przyniosą oczekiwanych efektów, warto spróbować oczyszczenia jelit, choćby przez 1 dzień głodówki czy przeprowadzenia kuracji, jak detoks jaglany czy post Daniela/Dąbrowskiej.

W przypadku braku poprawy poszukajmy głębszej przyczyny, najlepiej wykonując odpowiednie badania. Mogą to być próby wątrobowe, testy alergiczne, test SIBO, badanie kału na obecność pasożytów, grzybów, dysbakteriozy i inne, najlepiej pod okiem specjalisty.

Produkty pomocne przy problemach trawiennych

• Zioła

Uważam, że są najlepszym wsparciem w procesach trawienia, gdyż działają, szeroko wspierając trawienie oraz konkretne organy; działają przeciwzapalnie oraz przeciwdrobnoustrojowo. Należy je tylko odpowiednio dobrać. Zacznijmy od doprawiania potraw ziołami typu: majeranek, kminek, kumin, koper, curry, zioła prowansalskie, bertram, kolendra, lubczyk i inne. Do tego warto włączyć mieszanki w kroplach (np. Iberogast, Gastrofratin) lub do parzenia, lub pojedyncze zioła do picia, takie jak: koper, mięta, rumianek, hyzop, korzeń mniszka, estragon, bluszczyk kurdybanek.

• Błonnik

Sprawdzi się szczególnie wtedy, kiedy mamy skłonność do zaparć i wzdęć. Pomocny jest także w dbaniu o dobrą kondycje mikroflory jelit. Za najkorzystniejsze uważam błonnik witalny czy Colon C.

• Probiotyki

Reklama

Wsparcie mikroflory sprawdzi się, zwłaszcza kiedy mamy wzdęcia, alergie, stosowaliśmy niedawno antybiotykoterapię. Do probiotyków wartych polecenia należą: Vivomixx, Narum Forte, Sanprobi IBS, jednak dieta powinna na co dzień obfitować w produkty uzupełniające i wspomagające mikroflorę, takie jak kiszonki, jogurty, serwatka, błonnik, maślan sodu.

• Enzymy

Enzymy trawienne sprawdzą się u wielu osób, zwłaszcza z niestrawnościami i uczuciem wzdęcia, nietolerancjami pokarmowymi, np. Super Enzymes.

• Betaina HCL

Sprawdzi się, kiedy żołądek nie jest odpowiednio dokwaszony, np. pojawiają się zgaga, niestrawności. Można spróbować zastąpić ją octem jabłkowym rozcieńczonym z wodą przed posiłkiem.

Estragon

Aromatyczne zioło popularne w kuchni francuskiej ma też niezwykłe właściwości lecznicze.

Estragon poprawia apetyt i usprawnia procesy związane z trawieniem, dlatego też stosuje się go przy zaburzeniach żołądkowo-trawiennych. Wspomaga zwalczanie niektórych pasożytów zasiedlających przewód pokarmowy. Ekstrakty z estragonu są skuteczne w leczeniu stanów zapalnych żołądka i dwunastnicy, w tym wrzodów i nadżerek.

Najbardziej wartościową częścią rośliny są liście. Doskonale smakują zarówno świeżo po zerwaniu, jak i ususzone. Smak przyprawy jest lekko gorzki, przypomina anyż. Doskonale podkreśli smak zupy pomidorowej, sosów, jajecznicy czy ryb.

Jako surowiec przyprawowy najlepiej pozyskiwać młode liście, ponieważ są mocno aromatyczne, starsze stają się gorzkie.

Reklama

Zioło to można hodować w doniczkach na parapecie czy balkonie. W gruncie jego łodygi osiągają nawet metr wysokości. Roślina zaczyna kwitnienie w sierpniu, a kończy późną jesienią. Jego kwiaty mają jasnożółtą lub białą barwę.

Bonifraterska mieszanka pobudzająca trawienie

Składniki: 50 g ziela estragonu, 50 g liści krwawnika, 50 g koszyczka rumianku szlachetnego, 50 g owocu kopru, 20 g ziela drapacza lekarskiego, 10 g owocu kolendry.

Stosowanie: Zioła mieszamy w odpowiednich proporcjach, następnie zalewamy 1 łyżkę mieszanki szklanką wody, parzymy i pijemy ok. 20 min przed posiłkiem.

2024-07-30 13:56

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sposoby na pamięć i koncentrację

[ TEMATY ]

Bliżej Życia z wiarą

Adobe Stock

Osłabienie zdolności poznawczych i koncentracji może dotyczyć każdego. Jak w naturalny sposób sobie z nimi radzić?

Najczęściej problem ten dotyczy osób starszych, stresujących się oraz z problemami zdrowotnymi. Nawet brak snu, odpowiedniego nawodnienia czy nadmiar obowiązków mogą negatywnie wpłynąć na zdolność skupienia i zapamiętywania. Dowiedziono, że styl życia i dieta mają wpływ na proces myślenia, a nawet na ryzyko demencji i chorób neurodegeneracyjnych. Ludzie, którzy uczą się nowych rzeczy, mają lepszą sprawność umysłową, a ich mózg wolniej się starzeje. Można go ćwiczyć, a nawet ,,rehabilitować”, aby przywrócić jego sprawniejsze funkcjonowanie.
CZYTAJ DALEJ

ks. Molewski: Czy chcielibyście życie oddać za czystość?

2025-11-17 12:39

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Piotr Drzewiecki

IV. Ogólnopolskie Spotkanie Ruchu Czystych Serc w Łodzi

IV. Ogólnopolskie Spotkanie Ruchu Czystych Serc w Łodzi

- Wdzięczność stwarza nowy sposób na życie. Jak się nauczysz patrzeć na ludzi wokół nas z wdzięcznością, zaczniesz inaczej żyć! – mówił ks. Jerzy Molewski podczas konferencji dla Ruchu Czystych Serc.

W kaplicy św. Krzysztofa przy Sanktuarium Imienia Jezus w Łodzi odbyło się IV. Ogólnopolskie Spotkanie Ruchu Czystych Serc. Okazją do spotkania było święto bł. Karoliny Kózkówny, patronki ruchu i młodej męczennicy z podtarnowskiej Zabawy. Spotkanie rozpoczęli organizatorzy, którzy powitali przybyłych do Łodzi członków Ruchu Czystych Serc, następnie krótką modlitwę uwielbiania poprowadził ks. Adam Pawlak, diecezjalny duszpasterz młodzieży. Zebrani odmówili także litanię do bł. Karoliny Kozkówny, która przez cały dzień spotkania młodym towarzyszyła podczas spotkania w swoich relikwiach i obrazie, który pochodzi z Sanktuarium w Zabawie. Konferencję wygłosił ks. Jerzy Molewski, zaczynając od przewrotnego pytania: - Czy chcielibyście życie oddać za czystość? (…) Dziś największy problem jest z wdzięcznością. Nie umiemy dziękować. Dziecko, które nie umie dziękować za obiad odchodząc od stołu, jest niewychowane. Brak wdzięczności rodzi smutek, niezadowolenie, depresję. To ojciec ma uczyć dziecko wdzięczności wobec mamy, a mama wdzięczności za wiele codziennych rzeczy. To jest takie przygotowanie dla nas, by w przyszłości być dobrą żoną czy dobrym mężem. Brak wdzięczności rodzi różne problemy życiowe. Człowiek, który widzi że jest obdarowywany w nim rodzi się szczęście i świadomość obdarowania. Wdzięczność stwarza nowy sposób na życie. Jak się nauczysz patrzeć na ludzi wokół nas z wdzięcznością, zaczniesz inaczej żyć! Jeśli w przyszłości masz być świętą matką czy świętym ojcem, musisz o to bardzo dbać, wdzięczność rodzi przyjaźń, poprawia relacje. Żyjemy w świecie niezadowolenia, który wielu rani. Niespełnione oczekiwania bardzo nas ranią. Żyjemy wczasach zapomnienia o cnocie wdzięczności… Dziś zatem chcemy uczyć się wdzięczności, chcemy się nią obdarowywać. Wdzięczność rodzi miłość! Jeśli ktoś zobaczy, że jest obdarowany, to w nim rodzi się miłość i idzie z nią dalej. Pan Bóg chce dobra człowieka, na każdym kroku. Wdzięczność rodzi niesamowitą radość. Jeśli zrobisz coś dobrego, ten gest dobroci potrafi budować relacje i ona do Ciebie wróci! – tłumaczył kaznodzieja.
CZYTAJ DALEJ

Jubileusz muzyków archidiecezji przemyskiej

2025-11-17 11:35

archiwum parafii

Jubileusz odbywał się w Strachocinie

Jubileusz odbywał się w Strachocinie

W sobotę, 15 listopada 2025 r., w sanktuarium św. Andrzeja Boboli w Strachocinie odbyła się Jubileuszowa Pielgrzymka Muzyków Archidiecezji Przemyskiej. Centralnym punktem spotkania była Eucharystia pod przewodnictwem abp. Adama Szala.

W słowach powitania ks. prał. Józef Niżnik zwrócił uwagę, że to właśnie św. Cecylia razem ze św. Andrzejem Bobolą zaprosiła do Strachociny chóry parafialne i orkiestry parafialne z archidiecezji przemyskiej. – Strachocina staje się takim miejscem, gdzie pielgrzymują ludzie i wiedzą, dlaczego pielgrzymują. Rozumieją, jak ważne jest to miejsce dla nich i dla Polski – powiedział kapłan. – Pozdrawiam was wszystkich i życzę, by ten pobyt tu, w Strachocinie u świętego Andrzeja sprawił, byście napełnieni łaską Bożą, mocą Ducha Świętego, jako pielgrzymi nadziei, zobaczyli, jak warto mieć świętych, którzy będą się za nami modlić – dodał.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję