Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z polskich kasz

Kasza, choć często niedoceniana, stanowi fundament wielu znakomitych potraw, które sycą i zachwycają bogactwem swoich smaków.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kaszotto z grzybami

SKŁADNIKI :
* 25 dag kaszy jęczmiennej
* 60 dag świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
* 1 cebula
* 1/2 puszki kukurydzy
* 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 1/2 szklanki bulionu
* 2-3 łyżki masła klarowanego
* 2 łyżki soku z cytryny
* 1/3 szklanki śmietanki kremówki
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Kaszę ugotuj na sypko w osolonej wodzie.
2. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na maśle.
3. Dobrze oczyszczone i umyte grzyby pokrój na mniejsze kawałki o podobnej wielkości, dodaj do cebuli i smaż bez przykrywki ok. 25 min.
4. Po tym czasie do grzybów dodaj 1 płaską łyżeczkę soli i 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Zamieszaj, a następnie wlej śmietankę kremówkę. Podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
5. Tak przygotowane grzyby wymieszaj z kaszą, dodaj kukurydzę oraz natkę pietruszki. Gdyby masa była zbyt sucha, dodaj trochę bulionu.
6. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj ok. 20 min w temp. 180°C.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Papryka nadziewana kaszą gryczaną

SKŁADNIKI :
* 6 strąków papryki
* 20 dag kaszy gryczanej
* 10 dag kaszy jęczmiennej
* 10-15 dag marchewki
* 2 cebule
* 4-5 łyżek tłuszczu
* 1szklanka bulionu
* sól, pieprz.

Reklama

Wykonanie:
1. Paprykę oczyść z szypułek i usuń gniazda nasienne.
2. Każdą kaszę ugotuj osobno w osolonej wodzie, na sypko.
3. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij pokrojone w kostkę cebule, następnie dodaj marchewkę startą na tarce na dużych oczkach. Razem uduś do miękkości.
4. Marchew z cebulą dodaj do ugotowanych kasz, wymieszaj i dobrze dopraw.
5. Gotowym farszem wypełniaj strąki papryki i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
6. Podlej bulionem i zapiekaj w piekarniku.
7. Miękką paprykę wyłóż na półmisek.

Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami

SKŁADNIKI :
* 1 główka kapusty białej lub włoskiej
* 6 ziemniaków (dużych)
* 10 dag kaszy gryczanej
* 1-2 cebule
* 20 dag wędzonej słoniny lub wędzonego boczku
* sól, pieprz
* 2 szklanki wywaru mięsnego bądź jarzynowego.

Wykonanie:
1. Kapustę sparz, wytnij głąb i oddziel liście.
2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce (jak na placki ziemniaczane), odciśnij płyn.
3. Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie na sypko.
4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
5. Słoninę lub boczek pokrój w drobną kostkę. Przełóż na patelnię, przesmaż, dołóż cebulę i smaż, aż cebulka się zeszkli.
6. Do przetartych ziemniaków dołóż ugotowaną kaszę i skwarki z cebulą, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. (Można też dodać łyżeczkę przyprawy do ziemniaków).
7. Wyrobioną masę nakładaj na liście kapusty, zaginaj brzegi i zwijaj w rulon.
8. Gołąbki układaj dość ciasno warstwami w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty.
9. Podlej wywarem i duś w piekarniku w temp. 180°C do miękkości.
10. Podawaj gołąbki z dowolnym sosem.

Zapiekanka z kaszą jaglaną

SKŁADNIKI:
* 30 dag filetu z kurczaka lub indyka
* 2 szklanki kaszy jaglanej
* 3 szklanki wody
* 1 marchew
* 1 pietruszka
* 1 mały seler
* sól
* olej
Sos:
* sok z 1 cytryny
* sok z 1 pomarańczy
* 1 łyżeczka imbiru
* 3 łyżki miodu
* 2 łyżki musztardy
* sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Kaszę zalej wodą, posól i gotuj 5-7 min.
12. Warzywa obierz ze skórki, zetrzyj na tarce na dużym oczku i dodaj do kaszy, wymieszaj.
13. Przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.
14. Mięso z kurczaka lub indyka pokrój na cienkie paseczki, posól i ułóż na kaszy.
15. Wszystkie składniki sosu połącz ze sobą. Tak przygotowanym sosem zalej kaszę z mięsem.
16. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i zapiekaj ok. 45 min.

2025-09-30 11:28

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasta ze śliwkami

To prawdziwa gratka dla podniebienia, która zaskakuje prostotą i mnogością wariantów.

SKŁADNIKI : Ciasto * 20 dag mąki * 15 dag zimnego masła * 3 łyżki cukru * 2 łyżki lodowatej wody * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 jajko Nadzienie * 50 dag śliwek * 2 łyżki płynnego miodu * 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu * 1 garść płatków migdałowych.
CZYTAJ DALEJ

Annaya: pierwszy raz Papież nawiedzi grób św. Szarbela

2025-12-01 07:49

[ TEMATY ]

Leon XIV w Turcji i Libanie

Vatican Media

Położony w górskiej miejscowości Annaya klasztor św. Marona, znany też jako sanktuarium św. Charbela, przygotowuje się na pierwszą w historii papieską wizytę. Leon XIV przyjedzie tam 1 grudnia o poranku, by modlić się przy grobie najbardziej znanego maronickiego świętego - podaje Vatican News.

Drugi dzień swojej wizyty apostolskiej w Libanie, Ojciec Święty rozpocznie od odwiedzenia klasztoru położonego w górskiej miejscowości Annaya i dedykowanego św. Maronowi, któremu Kościół maronicki zawdzięcza swą nazwę i monastyczne podwaliny. To właśnie w tym klasztorze, który od dziesięcioleci jest miejscem pielgrzymek z całego świata, znajduje się grób św. Szarbela – jednego z najbardziej rozpoznawanych współcześnie świętych i duchowego spadkobiercy św. Marona. Leon XIV będzie pierwszym papieżem, który nawiedzi to miejsce.
CZYTAJ DALEJ

Dzień skupienia Mężczyzn św. Józefa we Wrocławiu

2025-11-30 22:09

Marzena Cyfert

Mszy św. przewodniczył bp Maciej Małyga

Mszy św. przewodniczył bp Maciej Małyga

Odbył się w parafii św. Maksymiliana Marii Kolbego a jednym z jego punktów było spotkanie z założycielem ruchu – Donaldem Turbittem.

Program spotkania obejmował Mszę św., której przewodniczył bp Maciej Małyga, konferencję Donalda Turbitta pt. „Czas nadziei – siła, która podnosi mężczyzn” a także modlitwę wstawienniczą.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję