W scenerię kulinarnych przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, od co najmniej dziesięciu lat wpisuje się młodzież z Katolickiej Szkoły Zawodowej Specjalnej Stowarzyszenia Przyjaciół Szkół Katolickich im. św. Antoniego z Padwy w Częstochowie, organizując międzyszkolne konkursy pod nazwą „Bożonarodzeniowy wyrób cukierniczy”.
Oczywiście mowa tu o tradycyjnych świątecznych piernikach, pachnących goździkami, miodem i korzennym aromatem. W ich wypiek, a przedtem przygotowanie pomysłu plastycznego i odpowiedniego ciasta angażuje się, wkładając całe swoje serce i inwencję twórczą młodzież z Katolickich Szkół Specjalnych, Ośrodków Szkolno-Wychowawczych, Szkół przysposobiających do pracy z Częstochowy, okolicznych powiatów, Śląska, a nawet Zakopanego. Okazuje się, że z piernikowego ciasta można stworzyć nie tylko smaczne, lecz także wywołujące podziw widza dzieła sztuki cukierniczej. Całość odbywa się pod czujnym okiem dyr. Jolanty Wróblewskiej, opiekunów i instruktorów, przy wsparciu Wioletty Błasiak - dyrektora Katolickich Szkół Specjalnych oraz Marii Chodkiewicz - prezesa SPSK.