Reklama

Z naszej kuchni

Dania z ziemniaków

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Gotowane ziemniaki, które pozostaną z poprzedniego dnia, mogą być znakomitym surowcem do przygotowania ciekawych smakowo potraw.

Pieczeń rzymska - przepis na 4 porcje

3 szklanki gotowanych ziemniaków (może być nieco więcej), 1 kostka (25 dag) mielonego wieprzowego mięsa, 2 łyżki musztardy, 2 jajka, 2 cebule, 2 łyżki siekanej natki pietruszki (może być mrożona), sól i pieprz do smaku, tłuszcz do wysmarowania brytfanny.
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze na puch, dodajemy mielone mięso (gdy trzeba, mięso też dodatkowo rozdrabniamy), posiekaną cebulę, jajka, wszystkie przyprawy i wyrabiamy jednolitą, pulchną masę. Formujemy podłużny klops.
Brytfannę smarujemy tłuszczem, układamy w niej klops i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200o C przez pół godziny, po czym podlewamy wodą lub rosołem (może być z koncentratu) i pieczemy jeszcze przez 20 min. Zarumienioną pieczeń wyjmujemy na ogrzany półmisek i trzymamy w ciepłym miejscu. Sos spod pieczeni możemy lekko doprawić łyżką keczupu wymieszaną z niewielką ilością śmietany.
Pieczeń kroimy w poprzeczne plastry, polewamy sosem, podajemy z
ziemniakami pureMe, grubym makaronem lub kluskami z surowych ziemniaków oraz ze smażonymi jabłkami, posypanymi obficie majerankiem.

Kluseczki zbójnickie - przepis na 4 porcje

8 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 duża cebula, 2 żółtka, 2 łyżki mąki krupczatki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, tłuszcz do zasmażenia cebuli, sól i pieprz, 2 łyżki oleju, sól. Do polania: masło zrumienione z tartą bułką, zrumieniony boczek z cebulą lub sos jogurtowy z zieleniną.
Posiekaną cebulę podsmażamy na tłuszczu, uważając, by się nie zrumieniła. Ziemniaki i cebulę przepuszczamy przez maszynkę lub rozbijamy w malakserze, dodajemy żółtka, oba rodzaje mąki, sól i pieprz do smaku. Całość wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.
Na gotującą, osoloną i z dodatkiem oleju wodę kładziemy, najlepiej metalową łyżką, podłużne, zgrabne kluski, gotujemy - od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię - przez 3 min. Wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzany półmisek. Podajemy gorące, polane według własnych upodobań smakowych - zrumienionym masłem z bułką, zrumienionym boczkiem lub sosem jogurtowym.
Przygotowanie sosu jogurtowego: Pojemnik (0,25 l) naturalnego jogurtu lekko ubijamy. Gdy się spieni, łączymy z posiekaną zieleniną, najlepiej kompozycją złożoną z natki pietruszki, koperku, szczypiorku, rzeżuchy, młodych pędów czosnku. Całość po dokładnym połączeniu i przyprawieniu do smaku solą i pieprzem podajemy w sosjerce.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kolonie ze św. Sebastianem

2025-08-16 19:25

koloniści

W Ośrodku Wypoczynkowo-Rekreacyjnym w Niechorzu odbyła się kolonia letnia organizowana przez Stowarzyszenie świętego Sebastiana z Polkowic.

Było to wydarzenie, które na długo zapadnie w pamięci uczestników – zarówno dzieciom, jak i organizatorom oraz wychowawcom. Kolonia „św. Sebastiana” to nie tylko letni wypoczynek, ale także okazja do zdobycia nowych doświadczeń oraz nawiązania wartościowych przyjaźni.
CZYTAJ DALEJ

Ks. Wojciech Węgrzyniak na Jasnej Górze będzie przygotowywał do uroczystości Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej

2025-08-16 17:51

[ TEMATY ]

Matka Boża Częstochowska

nowenna

BP Archidiecezji Krakowskiej

W niedzielę na Jasnej Górze rozpoczną się duchowe przygotowania do obchodzonej 26 sierpnia uroczystości Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej.

Przez 9 kolejnych wieczorów na Szczycie, o godz. 18.30 sprawowana będzie Msza św. ze specjalnymi kazaniami, które głosił będzie ks. dr hab. Wojciech Węgrzyniak.
CZYTAJ DALEJ

Nowenna do Matki Bożej Częstochowskiej 2025 (dzień 1.)

2025-08-17 12:18

[ TEMATY ]

Jasna Góra

nowenna

Karol Porwich / Niedziela

Nowenna przed Uroczystością Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej trwa od 17 do 25 sierpnia przez dziewięć kolejnych dni. Na Jasnej Górze przez ten czas prowadzić nas będzie ks. Wojciech Węgrzyniak.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję