Przepis na 1 porcję
1 mały kalafior, sól, cukier, orzeszek masła. Sos: 1 łyżeczka
masła, 1 łyżeczka mąki, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżki śmietany, sól,
szczypta przyprawy Vegeta lub sok z cytryny do smaku.
Obrany z liści kalafior moczymy w wodzie z octem lub
solą (wypłyną muszki!), płuczemy pod bieżącą wodą, kładziemy na wrzącą
wodę z dodatkiem soli, cukru i masła. Gotujemy ok. 15 min - powinien
być miękki, ale nie rozpadający się. Wykładamy na ogrzany talerz
i polewamy gorącym sosem. Najsmaczniejszy z odsmażanymi ziemniakami (
mogą być z poprzedniego dnia) i jajkiem sadzonym lub "w koszulce"
.
Rada: Z wywaru, w którym gotował się kalafior, po dodaniu
łyżki ryżu i zaciągnięciu śmietaną, będzie doskonała zupa.
Sos: Na rozgrzanym maśle zasmażamy mąkę, często mieszając
- nie powinna się zrumienić, ale stracić smak surowizny. Rozprowadzamy
mlekiem, zagotowujemy, łączymy ze śmietaną i doprawiamy do smaku
według własnych upodobań.
Pomóż w rozwoju naszego portalu