Reklama

Z naszej kuchni

Truskawkowe desery

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Sezon na świeże truskawki nie trwa zbyt długo, wykorzystajmy ten czas i jedzmy je nawet codziennie. Są zdrowe, nie tuczą, a przy tym - jakie są pyszne!

Deser truskawkowy (przepis na 4 porcje)

1 szklanka płatków owsianych (dietetyczne lub górskie), 1 łyżeczka masła, 1 kopiasta łyżka cukru, 1 łyżka cukru pudru, 1/2 kg truskawek, 1 szklanka schłodzonego mleka, 1 opakowanie suchej śmietanki typu "Śnieżka".
Truskawki, po obraniu z szypułek i dokładnym wypłukaniu, gdy duże - dzielimy na pół, zasypujemy cukrem pudrem i odstawiamy w chłodne miejsce - koniecznie przykryte.
Na patelni rozgrzewamy masło, sypiemy płatki, dodajemy cukier i - cały czas lekko mieszając - rumienimy na złoty kolor.
W zimnym mleku ubijamy śmietankę.
Do pucharków dajemy: truskawki, na nie nakładamy warstwę śmietanki i całość posypujemy obficie zrumienionymi płatkami owsianymi.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Krem truskawkowy (przepis na 6 porcji)

1 kg dorodnych truskawek, cukier do smaku, 1 galaretka truskawkowa, 1/2 szklanki wrzącej wody, 1 szklanka kremówki, 1 płaska łyżeczka cukru pudru.
Rada: Gdy truskawki są dojrzałe i słodkie, można zrezygnować z cukru, gdy kwaskowe - cukier dodajemy według własnych upodobań smakowych.
Z truskawek wybieramy kilkanaście najładniejszych do przybrania deseru, pozostałe przecieramy przez perlonowe sito lub bardzo dokładnie rozdrabniamy w malakserze.
W połowie szklanki wrzącej wody rozpuszczamy całą galaretkę dokładnie mieszając. Natychmiast łączymy z rozdrobnionymi truskawkami, pilnując, by składniki dokładnie się połączyły.
Kremówkę z dodatkiem cukru pudru ubijamy na gęsty puch. Gdy truskawki zaczynają tężeć, łączymy je z ubitą śmietaną - pozostawiając cztery łyżeczki do przybrania deseru. Masę rozkładamy do wychłodzonych pucharków i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem przybieramy śmietanką i dorodnymi owocami.

Lody z truskawkowym sosem (przepis na 6 porcji)

6 porcji lodów o smaku śmietankowym lub waniliowym, 1/2 kg dorodnych truskawek, 1 szklanka wychłodzonego mleka, 1 opakowanie suchej śmietanki typu "Śnieżka".
Obrane, okładnie umyte truskawki - po odłożeniu kilku najładniejszych owoców, przecieramy przez perlonowe sito. Śmietankę ubijamy na puch.
Do pucharków nakładamy porcję lodów, porcję bitej śmietany. Całość polewamy sosem truskawkowym, przybieramy dorodnymi owocami i podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Rada: Deser najlepiej jest przygotować w wychłodzonych w lodówce pucharkach.

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież w liście apostolskim: archeologia czyni wiarę namacalną

2025-12-12 07:30

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

List Apostolski

PAP/EPA/VATICAN MEDIA HANDOUT

O znaczeniu archeologii chrześcijańskiej nie tylko dla nauk teologicznych, ale dla wszystkich, którzy chcą zrozumieć i pogłębić wiarę, pisze Ojciec Święty w liście apostolskim z okazji 100-lecia powstania Papieskiego Instytutu Archeologii Chrześcijańskiej. Leon XIV przypomina, że dyscyplina ta czyni wiarę namacalną i pomaga pielęgnować pamięć o jej początkach, a także, że może być ważnym narzędziem prowadzenia dialogu ze światem i pielęgnowania w nim tak potrzebnej dziś nadziei.

Papieski Instytut Archeologii Chrześcijańskiej powstał w 1925 r. z woli papieża Piusa XI i od tego czasu nieprzerwanie i na najwyższym akademickim poziomie kształci specjalistów w zakresie materialnych śladów początków chrześcijaństwa. Doceniając zarówno dostosowanie do najnowszych wymogów szkolnictwa wyższego, jak też wierność tradycji i najlepszym praktykom nauk archeologicznych, Leon XIV podkreśla, że uczelnia ta zajmuje się dziedziną, ważną nie tylko w świecie nauki, ale też dla wszystkich wierzących i wobec wyzwań współczesnego świata.
CZYTAJ DALEJ

Rzym. Doktorat kapłana diecezji świdnickiej

2025-12-12 13:19

[ TEMATY ]

Rzym

Papieski Uniwersytet Gregoriański

studia Rzym

ks. Łukasz Bankowski

Archiwum prywatne

Ks. Łukasz Bankowski wraz biskupem i kapłanami po obronie doktoratu na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim w Rzymie.

Ks. Łukasz Bankowski wraz biskupem i kapłanami po obronie doktoratu na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim w Rzymie.

Na Papieskim Uniwersytecie Gregoriańskim w Rzymie 11 grudnia odbyła się publiczna obrona rozprawy doktorskiej ks. Łukasza Bankowskiego.

Praca przygotowana na Wydziale Historii Kościoła została wysoko oceniona i zakończyła się uzyskaniem stopnia doktora.
CZYTAJ DALEJ

Papież na Koncercie Bożonarodzeniowym: muzyka prowadzi serca ku Bogu

2025-12-12 19:59

[ TEMATY ]

koncert

Papież Leon XIV

@Vatican Media

„Muzyka jest uprzywilejowaną drogą do zrozumienia najwyższej godności istoty ludzkiej” – mówił Papież Leon XIV do uczestników Koncertu Bożonarodzeniowego w Auli Pawła VI. W przemówieniu, wygłoszonym przed wręczeniem Nagrody Ratzingera Maestro Riccardo Mutiemu, Ojciec Święty podkreślił duchową i etyczną odpowiedzialność sztuki oraz jej znaczenie dla wychowania i pokoju.

Dziękując za koncert, Papież przypomniał słowa św. Augustyna, który określał muzykę jako scientia bene modulandi. Jak zaznaczył Leon XIV, jest ona „sztuką dobrego kształtowania, łącząc ją ze sztuką prowadzenia serca ku Bogu”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję