Reklama

Z naszej kuchni

"Sucharki papieskie" - według cioci Godziszewskiej

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zawsze gościły na stole u Cioci! Rodzinni smakosze twierdzili, że "ich smak jest ponad wszelkie najwyborniejsze wypieki", a ich największą zaletą - że zachowują świeżość przez 4 tygodnie, a nawet dłużej.

Ile zaważy 7 jaj razem ze skorupką, tyle bierzemy miałkiego cukru - odkładamy jedno jajko; ile zaważy 6 jajek ze skorupkami, tyle bierzemy mąki, najlepszego gatunku, np. tortowej. Całe jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel tak długo, aż będą białe. Dodajemy mąkę i lubiany zapach, np. otartą skórkę z cytryny, i ubijamy. Jednolite, gładkie ciasto wylewamy na wysmarowaną oliwą wysoką blaszkę i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (w temp. 180 oC), aż się lekko zrumieni, ale nie spiecze. Po wyjęciu z pieca wykładamy na stolnicę. Gdy przestygnie, kroimy ostrym nożem cienkie plasterki, rozkładamy na szerokiej, płaskiej blaszce i suszymy w ciepłym piekarniku.
Sucharki przechowujemy w blaszanej puszce, wyłożonej papierem pergaminowym; podajemy do kawy, herbaty lub porcji świeżych owoców.
Domowe sucharki są niezastąpionym produktem do zabrania np. na biwak lub w podróż. Upieczone z naturalnych produktów, bez dodatku środków spulchniających, przedłużających świeżość, wzmacniających aromat itp. gwarantują zdrowie - dzieciom i nam.
Bardzo lubiane, ba! - wręcz uwielbiane przez dzieci są sucharki "na słodko". Przygotowuje się je w następujący sposób: Ciasto, po przechłodzeniu i pokrojeniu w cienkie plastry, smarujemy cienko słodką kremówką, posypujemy dość obficie miałkim cukrem i dopiero po tym zabiegu dosuszamy w niezbyt gorącym piekarniku tak długo, aż wierzch każdego sucharka nabierze złotobrązowego zabarwienia. Z własnego doświadczenia wiem, że tych sucharków nigdy nie udawało się przechować dłużej, apetycznie chrupane przez dziecięce ząbki znikały nieomal na przysłowiowym jednym posiedzeniu.

Mrożona kawa

Znakomita na gorące dni lata - przepis na 10 porcji(wysokich szklanek)

10 czubatych łyżeczek świeżo mielonej, dobrej gatunkowo, aromatycznej kawy, 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao, 1 płaska łyżeczka cukru, 10 filiżanek wody, 10 porcji lodów śmietankowych (najsmaczniejsze - domowej roboty), 1/2 litra śmietany kremówki, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Rada: Do mrożonej kawy musi być śmietana kremówka, nie można jej zastąpić inną.
Do dużego, kamiennego dzbanka sypiemy kawę, kakao, cukier; całość zalewamy odmierzoną ilością wrzątku i stawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu - kawa powinna się dobrze zaparzyć. Następnie odstawiamy do wychłodzenia.
Chłodną kawę cedzimy do wysokich szklanek (na porcję - 1/2 szklanki) i ustawiamy w lodówce. Tuż przed podaniem dodajemy do kawy porcję lodów, na niej porcję bitej śmietany, a całość posypujemy obficie utartą czekoladą. Podajemy ze słomką.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Niezbędnik Katolika miej zawsze pod ręką

Do wersji od lat istniejącej w naszej przestrzeni internetowej niezbędnika katolika, która każdego miesiąca inspiruje do modlitwy miliony katolików, dołączamy wersję papierową. Każdego miesiąca będziemy przygotowywać niewielki i poręczny modlitewnik, który dotrze do Państwa rąk razem z naszym tygodnikiem w ostatnią niedzielę każdego miesiąca.

CZYTAJ DALEJ

Medycy uczcili pamięć zamordowanego lekarza Tomasza Soleckiego

2025-05-06 20:31

[ TEMATY ]

pamięć

lekarz

PAP/Art Service

We wtorek w południe medycy w całej Polsce uczcili pamięć zamordowanego ortopedy Tomasza Soleckiego i wyrazili sprzeciw wobec agresji. Przed Uniwersyteckim Szpitalem w Krakowie, gdzie pracował lekarz, setki pracowników zgromadziło się na minutę ciszy; zawyły syreny karetek.

Pracownicy ochrony zdrowia obchodzą we wtorek ogólnopolski dzień żałoby oraz protestu przeciw nienawiści. W południe medycy wielu placówek medycznych w Polsce wyszli przed swoje miejsca pracy, aby uczcić pamięć zamordowanego w ub. tygodniu Tomasza Soleckiego, ortopedy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
CZYTAJ DALEJ

"Extra omnes!". Rozpoczęło się konklawe

2025-05-07 17:51

[ TEMATY ]

konklawe

Vatican Media

O godz. 16:30 w Pałacu Apostolskim rozpoczęła się liturgia wejścia na konklawe. Wzięło w niej udział 133 kardynałów elektorów, a poprowadził ją – zgodnie z przepisami – najstarszy precedencją kardynał biskup – Pietro Parolin. Kardynałowie wybiorą 267. Papieża.

Liturgia rozpoczęła się znakiem krzyża i krótkimi obrzędami wstępnymi, po których kardynałowie, modląc się Litanią do Wszystkich Świętych, przeszli procesyjnie do Kaplicy Sykstyńskiej. Tam, po odśpiewaniu hymnu „Przybądź Duchu Święty” i odmówieniu modlitwy w intencji elektorów, złożyli oni uroczystą przysięgę. Najpierw wspólnie odczytali jej rotę, która dotyczy zarówno sytuacji, w której na któregoś z nich padnie wybór, jak też dochowania tajemnicy konklawe. Następnie każdy z kardynałów osobiście dopełnił przysięgi, kładąc dłoń na Ewangelii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję