Reklama

Z naszej kuchni

Domowe kluski

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Na stołach naszych prababek i babek kluski gościły bardzo często. Najłatwiejsze do przygotowania są kluski kładzione zwykle, z ciasta półfrancuskiego lub francuskiego. W naszych czasach o kluskach trochę zapomnieliśmy ­ wielka szkoda! Namawiam, szczególnie młode panie domu, na "kluskowy renesans" ­ i gwarantuję, że udadzą się zawsze, a domownicy na pewno w nich zasmakują.

Kluski kładzione ­ zwykłe

Przepis na 4 porcje

3 szklanki mąki pszennej (tortowej), 1 szklanka wody, 1/2 szklanki mleka, 2 jajka, szczypta soli.

Do miseczki dajemy wodę i szczyptę soli. Do kubka wbijamy jajka, dodajemy mleko i razem lekko ubijamy, aż składniki się połączą. Całość dodajemy do wody z solą. Dosypujemy ­ siejąc przez sito ­ mąkę i starannie wyrabiamy drewnianą łyżką, aż ciasto stanie się jednolite, gładkie i lśniące, z małymi pęcherzykami w środku.
Na gotującą, osoloną wodę kładziemy, koniecznie metalową łyżką, małe kluseczki ­ w takiej ilości, by swobodnie pływały. Po wypłynięciu na wierzch, powinny się gotować przez 2 min. Wyjmujemy cedzakową łyżką na ogrzany talerz. Podajemy polane zrumienionym masłem lub zrumienioną na oliwie cebulą, do wszelkiego rodzaju mięs, z pikantnymi sosami, np. pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym, a także obficie posypane zieleniną i tartym serem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kluski kładzione z ciasta półfrancuskiego

Przepis na 4 porcje

3 szklanki mąki pszennej (tortowej), 3 jajka, 3 łyżki luźnego masła lub masła roślinnego, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, szczypta soli.

W miseczce rozcieramy masło, dodajemy ­ w czasie rozcierania ­ po jednym jajku i po łyżce mąki. W rozcieranej masie nie powinno być grudek. Dodajemy, wlewając stopniowo, mleko z wodą, a gdy składniki się połączą, sypiemy ­ siejąc przez sito ­ pozostałą mąkę, dodajemy sól i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Metalową łyżką formujemy zgrabne kluski, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ­ od chwili wypłynięcia na powierzchnię ­ przez 2 min pod przykryciem. Wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzany półmisek. Podajemy polane zrumienionym masłem i posypane tartym parmezanem lub z dodatkiem mięs i pikantnych sosów mięsnych. Równie smaczne na słodko ­ posypane cukrem i polane gęstą, kwaśną śmietaną.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

"Wesołych świąt" (tylko za bardzo nie wiadomo jakich), czyli... neutralne światopoglądowo Boże Narodzenie

2025-12-18 21:09

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

Karol Porwich/Niedziela

Portal niedziela.pl w rozmowie z naszym redaktorem naczelnym - ks. Mariuszem Bakalarzem o świeckości Bożego Narodzenia.

Agata Kowalska: Porozmawiajmy o Bożym Narodzeniu, ale w trochę innym wymiarze. W wymiarze takiego, można rzec, zeświecczenia tychże świąt. Czy ksiądz, a szerzej – Kościół w Polsce - faktycznie obserwuje odchodzenie wiernych od religijnego wymiaru świąt Bożego Narodzenia?
CZYTAJ DALEJ

Ks. prałat Henryk Jagodziński nuncjuszem apostolskim w Ghanie

[ TEMATY ]

nominacja

dyplomacja

diecezja kielecka

kolegium.opoka.org

Ks. prałat dr Henryk Jagodziński – prezbiter diecezji kieleckiej, pochodzący z parafii w Małogoszczu, został mianowany przez Ojca Świętego Franciszka, nuncjuszem apostolskim w Ghanie i arcybiskupem tytularnym Limosano. Komunikat Stolicy Apostolskiej ogłoszono 3 maja 2020 r.

Ks. Henryk Mieczysław Jagodziński urodził się 1 stycznia 1969 roku w Małogoszczu k. Kielc. Święcenia prezbiteratu przyjął 3 czerwca 1995 roku z rąk bp. Kazimierza Ryczana. Po dwuletniej pracy jako wikariusz w Busku – Zdroju, od 1997 r. przebywał w Rzymie, gdzie studiował prawo kanoniczne na uniwersytecie Santa Croce, zakończone doktoratem oraz w Szkole Dyplomacji Watykańskiej. Jest doktorem prawa kanonicznego.
CZYTAJ DALEJ

Wizyta Wielkiego Kanclerza

2025-12-24 21:34

Archiwum UPJPII

W poniedziałek 22 grudnia kardynał Grzegorz Ryś gościł na posiedzeniu Senatu UPJPII i obejrzał nowo wybudowany kampus.

Rozpoczynając posiedzenie Senatu, rektor Uniwersytetu Papieskiego Jana Pawła II w Krakowie, ks. prof. dr hab. Robert Tyrała, zwrócił się do kardynała Grzegorza Rysia, zaproszonego na to posiedzenie. Obejmując urząd metropolity krakowskiego, Kardynał – zgodnie z tradycją – stał się Wielkim Kanclerzem UPJPII. Rektor podkreślił szczególną więź, jaka łączy Eminencję z uczelnią. Przypomniał drogę akademicką kardynała, który niemal całe swoje studia i rozwój naukowy – od magisterium, przez doktorat, aż po habilitację – związał właśnie z tą uczelnią, wówczas jeszcze Papieską Akademią Teologiczną. Zaznaczył, że przez wiele lat kardynał był także jej pracownikiem naukowym, a dziś, po latach, powraca do Uniwersytetu jako Wielki Kanclerz. Rektor mówił o tym powrocie jako o domknięciu pewnego kręgu historii i z radością powitał kardynała słowami: „Witamy serdecznie w domu. Uniwersytet Papieski jest bowiem domem księdza kardynała, a ksiądz kardynał jest tu Ojcem”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję