Przepis na 2 porcje
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kawałek (ok. 30 dag) mięsnych żeberek (z młodej sztuki), 5-6 średnich ziemniaków, kawałek selera, 1 mały korzeń pietruszki, 1 cebula, 1 suszony grzybek (kapelusz), 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka mąki, sól, ziele angielskie, kawałek laurowego listka, kilka ziaren pieprzu, łyżka oleju, zielenina.
Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy żeberka, wcześniej wytarte wilgotną ściereczką. Gdy się ładnie podrumienią z obu stron, dodajemy lekko rozdrobnioną cebulę i podsmażamy razem, aż cebula nabierze jasnozłocistego koloru. Żeberka i cebulę przekładamy do garnka, zalewamy litrem gorącej wody, dodajemy rozdrobnione warzywa i ziemniaki, dokładnie opłukany grzybek oraz przyprawy i gotujemy, aż wszystkie składniki i mięso będą miękkie (ok. 30 min). Żeberka i grzybek wyjmujemy, usuwamy przyprawy, a składniki zupy miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito. Zupę zaciągamy mlekiem dokładnie wymieszanym z mąką, zagotowujemy, gdy trzeba - doprawiamy do smaku.
Na talerzach rozkładamy pozbawione kostek i tłuszczu porcje mięsa oraz pokrojony w cienkie paseczki grzybek, zalewamy bardzo gorącą zupą i posypujemy obficie zieleniną.
Zupa będzie pożywniejsza, gdy podamy do niej grzanki z tostowego chleba.