Reklama

Z naszej kuchni

Zimowe surówki

O tej porze roku zapotrzebowanie organizmu na zieleninę doskonale zaspokaja kapusta pekińska. Surówka, którą można przygotować w ciągu kilku minut, to nie tylko bardzo smaczny dodatek do potraw, ale prawdziwa "kopalnia zdrowia" dla organizmu.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Surówka z kapusty pekińskiej z pomarańczami

Przepis na dużą salaterkę

1 kapusta pekińska, 2 bezpestkowe pomarańcze, 2 łyżki drobno siekanej natki pietruszki (może być mrożona).
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu, 1/2 szklanki 12% śmietany, 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 2 łyżki utartego chrzanu, cukier, sól, świeżo mielony biały pieprz, 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy; mandarynki i listki selera naciowego do przybrania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Przygotowanie rozpoczynamy od sosu. Jogurt i śmietanę ucieramy z oliwą, dodajemy chrzan, skórkę otartą z dokładnie wyszorowanej pod gorącą wodą pomarańczy, przyprawy. Sos powinien być lekko spieniony i mieć wyraźny, pikantny smak.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, z pozostałych liści, jeśli trzeba, usuwamy grube nerwy liściowe, kroimy w paseczki i od razu łączymy z przygotowanym sosem. Obrane ze skórki i pozbawione białych błon pomarańcze rozdrabniamy, dodajemy do kapusty wraz z zieleniną - składniki łączymy, delikatnie mieszając.
Surówkę podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu, przybraną listkami selera naciowego i cząstkami mandarynek.

Surówka z kapusty pekińskiej z owocami

Przepis na dużą salaterkę

1 kapusta pekińska, 1 duże - lekko kwaskowe jabłko (mogą być 2 mniejsze), 1 duża, soczysta gruszka, 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich (bez pestek), 2 czerwone cebule, 1 kopiasta łyżka siekanego koperku (może być mrożony).
Sos: 1 szklanka kwaśnej śmietany 12%, 4 łyżki naturalnego soku wyciśniętego z pomarańczy, cukier, sól, szczypta świeżo mielonego białego pieprzu, zielenina, 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy.

Przygotowanie rozpoczynamy od sosu. Z wyszorowanej pod gorącą wodą pomarańczy ocieramy skórkę, owoc kroimy na połowę, wyciskamy sok. Śmietanę łączymy z sokiem i przyprawami, mieszamy - sos powinien być lekko spieniony, pikantny w smaku.
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, a z pozostałych liści, gdy trzeba, usuwamy grube nerwy liściowe, kroimy w cienkie paseczki i od razu łączymy z przygotowanym sosem. Obrane ze skórek, pozbawione gniazd nasiennych jabłko i gruszkę kroimy w kostkę (owoców nie należy ścierać na tarce) i dodajemy do sosu, dokładnie mieszając, by jabłko nie ściemniało. Śliwki kroimy w paseczki, cebulę siekamy, dodajemy zieleninę, składniki ponownie łączymy i - gdy trzeba - doprawiamy do smaku.
Surówkę podajemy nie później jak 10 min po przygotowaniu, przybraną zieleniną.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Po raz pierwszy 10 katolickich biskupów-stulatków

2025-11-21 16:15

[ TEMATY ]

biskupi

100 lat

Vatican Media

Emerytowany biskup Montauban w południowej Francji, Jacques de Saint-Blanquat, obchodzi 21 listopada swoje setne urodziny. Tym samym, po raz pierwszy w Kościele katolickim będzie dziesięciu biskupów w wieku co najmniej 100 lat. Według aktualnych statystyk Kościół liczy 5,5 tys. biskupów.

Najstarszym biskupem jest obecnie 103-letni José de Jesus Sahagún de la Parra, emerytowany biskup Ciudad Lázaro Cárdenas, a wcześniej przez 24 lata biskup Tuli w Meksyku. Jest najstarszym biskupem-seniorem Kościoła katolickiego na świecie od lata 2022 roku. Jest też jednym z czterech ostatnich żyjących Ojców Soboru Watykańskiego II (1962-1965) i ostatnim, który uczestniczył w jego otwarciu w październiku 1962 roku. Meksykanin jest księdzem od 79 lat i biskupem od 64 lat. 1 stycznia hierarcha skończy 104 lata.
CZYTAJ DALEJ

Misja w Magotty dźwiga się po kataklizmie

2025-11-21 08:10

[ TEMATY ]

misje

pomoc

Archiwum ks. Marka Bzinkowskiego

Huragan Melissa dokonał straszliwych zniszczeń, zabierając dziesiątkom tysięcy ubogich Jamajczyków dorobek życia. Spustoszył również rozkwitającą pięknie Misję Ducha Świętego, w której od 25 lat posługuje nasz kapłan ks. Marek Bzinkowski i świecka misjonarka Marta Socha. Na apel ks. bp. Jana Piotrowskiego, diecezja ruszyła ze wsparciem, bo potrzeby są ogromne.

Misja w Magotty, w diecezji Mandeville z misjonarzami z naszej diecezji od wielu lat tętni życiem. Jednak, ci którzy na co dzień niosą pomoc ubogim mieszkańcom Jamajki, sami potrzebują dziś naszego otwartego serca i hojności, by dalej mogli nieść nadzieję tym, którzy tak bardzo jej teraz potrzebują.
CZYTAJ DALEJ

Nigeria/ Uzbrojeni mężczyźni porwali 215 dzieci i 12 nauczycieli szkoły katolickiej

2025-11-21 22:36

Adobe Stock

ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE

ZDJĘCIE ILUSTRACYJNE

215 uczniów i dwunastu nauczycieli szkoły katolickiej w zachodniej części Nigerii zostało uprowadzonych przez uzbrojonych napastników – poinformował w piątek rzecznik nigeryjskiego stanu Niger Daniel Atori.

Do zdarzenia doszło w piątek około godz. 2 w nocy w szkole St. Mary’s, w której uczą się dzieci i młodzież w wieku od 12 do 17 lat.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję