Reklama

Z naszej kuchni

Szparagi

Znane są szparagi białe - u nas najczęściej spotykane, szparagi zielone uprawiane na powierzchni ziemi, szczególnie lubiane w USA, i szparagi fioletowe, zwane holenderskimi. Zawierają sporo witamin, soli mineralnych, błonnika, są cenione przez dietetyków, a przy tym - są pyszne.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szparagi pod beszamelem

(Przepis na 4 porcje)

2 pęczki szparagów, sól, cukier, 1 łyżeczka masła.
Sos: 1 łyżka masła, 1 płaska łyżka mąki, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżki wywaru spod szparagów, 2 surowe żółtka, sól, pieprz, 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Obrane, związane w pęczki szparagi gotujemy w wodzie z solą, cukrem i masłem na półmiękko - nie dłużej niż przez 15 min. Schładzamy.
Sos: Na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, często mieszając i uważając, by się nie zrumieniła, ale by straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy śmietanę i przyprawy. W wywarze ze szparagów roztrzepujemy żółtka, sos zestawiamy z ognia, łączymy z żółtkami, dokładnie mieszamy.
Odsączone szparagi rozkładamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, przykrywamy sosem, posypujemy (w miarę równomiernie) serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180*C) na 10-12 min. Wyjmujemy, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni. Szparagi podajemy w naczyniu, w którym się zapiekały - krojąc bardzo ostrym i cienkim nożem zgrabne porcje - jako dodatek do ugotowanego na sypko ryżu lub z młodymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem.

Szparagi z pieczarkami

(Przepis na 4 porcje)

2 pęczki szparagów, sól, szczypta cukru, 1 łyżeczka masła, 1/2 kg maleńkich, zamkniętych pieczarek, 1 łyżka masła, 2 jajka ugotowane na twardo, masło i tarta bułka do zrumienienia.

Obrane, związane w pęczki szparagi gotujemy w wodzie z solą, cukrem i masłem, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzany półmisek, stawiamy w ciepłym miejscu, a na pozostałą z gotowania wrzącą wodę wrzucamy umyte pieczarki, gotujemy przez 10 min (odkryte) i cedzimy na sicie. Masło lekko rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nie odsączone pieczarki, zasmażamy przez 2-3 min - pod koniec lekko oprószamy solą.
Na wygrzanym półmisku rozkładamy ciepłe szparagi, obkładamy je pieczarkami, pozostały ze smażenia tłuszcz uzupełniamy, rumienimy na nim tartą bułkę, polewamy szparagi, a całość przybieramy cząstkami ugotowanych na twardo jajek. Podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem, lub z cienkimi, chrupiącymi frytkami.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kalendarz Adwentowy: Gdy królestwo przychodzi bardzo blisko

2025-12-06 21:00

[ TEMATY ]

Kalendarz Adwentowy 2025

Karol Porwich/Niedziela

• Iz 11, 1-10 • Ps 72 • Rz 15, 4-9 • Mt 3, 1-12
CZYTAJ DALEJ

W. Brytania/ Służby medyczne: 21 osób rannych po incydencie na lotnisku Heathrow

2025-12-07 13:50

[ TEMATY ]

świat

ChiccoDodiFC/pl.fotolia.com

Londyńskie pogotowie ratunkowe podało, że 21 osób zostało rannych, w tym pięć trafiło do szpitala, po tym jak w niedzielę rano na lotnisku Londyn Heathrow doszło do użycia prawdopodobnie gazu pieprzowego. Policja zatrzymała jednego mężczyznę. Trwa obława na trzy inne osoby.

Służby ratunkowe poinformowały, że udzieliły pomocy medycznej na wielopoziomowym parkingu na terminalu 3, łącznie 21 osobom, a pięć z nich wymagało opieki szpitalnej. Wcześniej policja podała, że obrażenia odniesione przez poszkodowanych najprawdopodobniej nie zagrażają ich życiu.
CZYTAJ DALEJ

Józef Wilkoń od drewnianych pastuszków apeluje o… zgodę narodową!

2025-12-07 18:02

[ TEMATY ]

dr Milena Kindziuk

Red

Kościół pokamedulski na warszawskich Bielanach, druga niedziela Adwentu. Trwa Msza odprawiana przez biskupa Michała Janochę. W prezbiterium – istna arka Noego: osły, woły, kury, ryby.... Pastuszkowie z tobołkami oraz inne rzeźby autorstwa Józefa Wilkonia. Blisko ołtarza żłóbek z sianem – jeszcze pusty, obok postacie Maryi i Józefa.

Drewniane figury zostały odrestaurowane, był to ich pierwszy publiczny pokaz, teraz trafią na swoje miejsce, wyznaczone im ćwierć wieku temu przez ks. Wojciecha Drozdowicza: do słynnej szopki przy bielańskim kościele, nieopodal UKSW.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję