Reklama

Z naszej kuchni

Szparagi

Znane są szparagi białe - u nas najczęściej spotykane, szparagi zielone uprawiane na powierzchni ziemi, szczególnie lubiane w USA, i szparagi fioletowe, zwane holenderskimi. Zawierają sporo witamin, soli mineralnych, błonnika, są cenione przez dietetyków, a przy tym - są pyszne.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szparagi pod beszamelem

(Przepis na 4 porcje)

2 pęczki szparagów, sól, cukier, 1 łyżeczka masła.
Sos: 1 łyżka masła, 1 płaska łyżka mąki, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 2 łyżki wywaru spod szparagów, 2 surowe żółtka, sól, pieprz, 1 duża filiżanka utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Obrane, związane w pęczki szparagi gotujemy w wodzie z solą, cukrem i masłem na półmiękko - nie dłużej niż przez 15 min. Schładzamy.
Sos: Na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, często mieszając i uważając, by się nie zrumieniła, ale by straciła smak surowizny. Zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, zagotowujemy. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy śmietanę i przyprawy. W wywarze ze szparagów roztrzepujemy żółtka, sos zestawiamy z ognia, łączymy z żółtkami, dokładnie mieszamy.
Odsączone szparagi rozkładamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, przykrywamy sosem, posypujemy (w miarę równomiernie) serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180*C) na 10-12 min. Wyjmujemy, gdy ser się roztopi i lekko zrumieni. Szparagi podajemy w naczyniu, w którym się zapiekały - krojąc bardzo ostrym i cienkim nożem zgrabne porcje - jako dodatek do ugotowanego na sypko ryżu lub z młodymi ziemniakami obficie posypanymi koperkiem.

Szparagi z pieczarkami

(Przepis na 4 porcje)

Reklama

2 pęczki szparagów, sól, szczypta cukru, 1 łyżeczka masła, 1/2 kg maleńkich, zamkniętych pieczarek, 1 łyżka masła, 2 jajka ugotowane na twardo, masło i tarta bułka do zrumienienia.

Obrane, związane w pęczki szparagi gotujemy w wodzie z solą, cukrem i masłem, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjmujemy cedzakową łyżką na wygrzany półmisek, stawiamy w ciepłym miejscu, a na pozostałą z gotowania wrzącą wodę wrzucamy umyte pieczarki, gotujemy przez 10 min (odkryte) i cedzimy na sicie. Masło lekko rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na nie odsączone pieczarki, zasmażamy przez 2-3 min - pod koniec lekko oprószamy solą.
Na wygrzanym półmisku rozkładamy ciepłe szparagi, obkładamy je pieczarkami, pozostały ze smażenia tłuszcz uzupełniamy, rumienimy na nim tartą bułkę, polewamy szparagi, a całość przybieramy cząstkami ugotowanych na twardo jajek. Podajemy z młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem, lub z cienkimi, chrupiącymi frytkami.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Historia według Kossaka

2024-03-28 10:54

[ TEMATY ]

Materiał sponsorowany

fot. Armando Alvarado

Mało która postać historyczna odcisnęła tak mocno swój ślad w dziejach świata, i tak bardzo wpływa na wyobraźnię współczesnych ludzi, jak Napoleon. Pisano o nim książki, wiersze, kręcono filmy, ale bodaj żadne z tych dzieł nie jest tak wymowne jak obraz Wojciecha Kossaka poświęcone temu geniuszowi wojny.

Mowa, oczywiście, o powstałym w 1900 r. dziele „Bitwa pod piramidami”. Obraz mimo upływu lat nadal wywiera ogromne wrażenie na widzach, pobudzając nie tylko ich „estetyczne synapsy”, ale i zmuszając do głębszej refleksji nad dziejami okresu, który został przedstawiony na płótnie i tego, jak wpłynął Napoleon na ukształtowanie się świata. Malowidło Kossaka intryguje nie tylko widzów, ale i ekspertów, od dawna jest obiektem wnikliwych analiz wielu badaczy. Bank Pekao S.A. zaprasza do obejrzenia krótkiego filmu pt. „Okiem liryka”, który przybliża fascynującą historię tego monumentalnego płótna.

CZYTAJ DALEJ

Tajemnica Wielkiego Czwartku wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Karol Porwich/Niedziela

Święte Triduum – dni, których nie można przegapić. Dni, które trzeba nasączyć modlitwą i trwaniem przy Jezusie.

Święte Triduum to dni wielkiej Obecności i... Nieobecności Jezusa. Tajemnica Wielkiego Czwartku – z ustanowieniem Eucharystii i kapłaństwa – wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy.

CZYTAJ DALEJ

Papież Franciszek skierował przesłanie do księży Kościoła radomskiego

2024-03-28 17:05

[ TEMATY ]

Bp Marek Solarczyk

papież Franciszek

diecezja radomska

PAP/GIUSEPPE LAMI

- Przezwyciężajcie ludzkie podziały, aby pracować razem w Winnicy Pańskiej - tymi słowami papież Franciszek zwrócił się do kapłanów diecezji radomskiej. Papieskie przesłanie zostało odczytane w trakcie Mszy Krzyżma w katedrze Opieki Najświętszej Maryi Panny w Radomiu. Liturgii przewodniczył biskup Marek Solarczyk. W koncelebrze uczestniczył bp Piotr Turzyński i ok. 300 księży.

Papieskie przesłanie, które odczytał ks. Marcin Zieliński, pracownik Sekretariatu Stanu Stolicy Apostolskiej, zostało skierowano w okazji rozpoczynającego się Roku Modlitwy o świętość Kapłanów Diecezji Radomskiej. Papież Franciszek wyraził podziękowanie kapłanom za kapłańskie świadectwo i za wielkie ukryte dobro, które czynią w pracy duszpasterskiej, za „codzienne sprawowanie Eucharystii i miłosierne udzielanie rozgrzeszenia w sakramencie pojednania, za wierność wobec podjętych zobowiązań”.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję