(Przepis na 1 porcję)
4-6 młodych ziemniaków (ilość zależy od ich wielkości i naszego apetytu), 1 kopiasta łyżka posiekanego, świeżego koperku, 1 łyżka zrumienionego masła, 2 łyżki utartego żółtego sera, 2 łyżki bardzo gęstej (ważne) kwaśnej śmietany, kilka rzodkiewek utartych na tarce do jarzyn z dużymi otworami lub najdrobniej usiekany korniszon, biały pieprz.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
W czasie, gdy ziemniaki się gotują z dodatkiem soli i łodygą świeżego kopru, przygotowujemy masę serową. Ser łączymy z rzodkiewkami oraz śmietaną, dodajemy do smaku świeżo zmielony biały pieprz - nie solimy (ser jest dostatecznie słony).
Odcedzone, gorące ziemniaki polewamy zrumienionym masłem, posypujemy bardzo obficie koperkiem, obok formujemy zgrabny kopczyk z sera. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z sałatką z pomidorów.