Reklama

Z naszej kuchni

Dania z ryżu

Najczęściej kupujemy ryż łuszczony i polerowany, pozbawiony przez te zabiegi białka, tłuszczu i witamin, ale braki te wyrównują dodatki: mięsa, sosy, jarzyny, owoce, śmietana. Mimo małej wartości odżywczej, dania z ryżu często goszczą na naszych stołach - i słusznie. Są lekko strawne i smaczne. A stare, chińskie przysłowie mówi: "Z głodnym podziel się ryżem, nieszczęśliwemu udziel serca".

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Risotto

Przepis na 4 duże porcje
(średniej wielkości forma do zapiekania)

1 szklanka suchego ryżu ugotowanego według przepisu podanego na opakowaniu, 1 cebula, 25 dag pieczarek, tłuszcz do zasmażenia, 1 mała puszka zielonego groszku, 25 dag mielonego surowego mięsa (może być z drobiu), 2 łyżki pikantnego keczupu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, przyprawy według własnych upodobań smakowych, tłuszcz do wysmarowania formy.

Na tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy mięso i zasmażamy przez 2 min. Następnie dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i całość razem smażymy, często mieszając - aż wyparuje cały powstały sos. Groszek dokładnie odsączamy. Ugotowany ryż i pozostałe składniki risotta łączymy z keczupem i lubianymi przyprawami - danie powinno być lekko pikantne, o wyraźnym smaku. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania, wyrównujemy powierzchnię - wierzch smarujemy koncentratem pomidorowym. Wstawiamy do nagrzanego do 200o C piekarnika i zapiekamy przez 20-25 min. Czas zapiekania zależy od wysokości zapiekanej warstwy.
Risotto podajemy obficie posypane zieleniną, z dodatkiem kefiru, mizerią ze śmietaną, zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub sałatką z pomidorów.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Legumina ryżowo-miodowa

(średniej wielkości forma do zapiekania)

3/4 szklanki suchego ryżu, 2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, szczypta soli, 1 szklanka płynnego miodu, 4 jajka, sok i skórka otarta z cytryny, 1 szklanka śmietany kremówki, 4 łyżki soku z brzoskwiń, 1 puszka brzoskwiń w syropie, masło do wysmarowania formy.

W mleku z wodą, z dodatkiem szczypty soli, gotujemy wypłukany ryż, gdy ziarna pochłoną cały płyn - odstawiamy do wychłodzenia. Do letniego ryżu dodajemy połowę płynnego miodu i ubitą kremówkę. Składniki mieszamy. Odsączone z syropu brzoskwinie kroimy w paseczki lub kostkę. Całe jajka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, gdy masa jajeczna będzie jednolita i pulchna, dodajemy pozostały miód, 4 łyżki syropu z brzoskwiń, sok i skórkę otartą z cytryny - całość lekko ubijamy.
Na spód wysmarowanej masłem formy dajemy warstwę ryżu, na niej rozkładamy połowę rozdrobnionych brzoskwiń, następne warstwy to: ryż, brzoskwinie i ryż. Powierzchnię wyrównujemy, zalewamy masą jajeczno-miodową i wstawiamy do nagrzanego do 200o C piekarnika. Zapiekamy ok. 20 min, ale czas zależy od wysokości zapiekanej warstwy. Danie jest gotowe, gdy wierzch się lekko zarumieni, a boki odstają od formy.
Legumina smakuje na ciepło i na zimno - jest wspaniała, ale ma jedną wadę - tuczy!

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dziś Wielki Czwartek – początek Triduum Paschalnego

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Pio Si/pl.fotolia.com

Od Wielkiego Czwartku Kościół rozpoczyna uroczyste obchody Triduum Paschalnego, w czasie którego będzie wspominać mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. W Wielki Czwartek liturgia uobecnia Ostatnią Wieczerzę, ustanowienie przez Jezusa Eucharystii oraz kapłaństwa służebnego.

Wielki Czwartek jest szczególnym świętem kapłanów. Rankiem, jeszcze przed wieczornym rozpoczęciem Triduum Paschalnego, ma miejsce szczególna Msza św. Co roku we wszystkich kościołach katedralnych biskup diecezjalny wraz z kapłanami (nierzadko z całej diecezji) odprawia Mszę św. Krzyżma. Poświęca się wówczas krzyżmo oraz oleje chorych i katechumenów. Przez cały rok służą one przy udzielaniu sakramentów chrztu, święceń kapłańskich, namaszczenia chorych, oraz konsekracji kościołów i ołtarzy. Namaszczenie krzyżem świętym oznacza przyjęcie daru Ducha Świętego.. Krzyżmo (inaczej chryzma, od gr. chrio, czyli namaszczać, chrisis, czyli namaszczenie) to jasny olej z oliwek, który jest zmieszany z ciemnym balsamem.

CZYTAJ DALEJ

Kard. Ryś o godności Króla, Kapłana i Syna Bożego

2024-03-24 22:02

Archidiecezja Łódzka

O godności Króla, Kapłana i Syna Bożego mówił w pierwszym dniu rekolekcje wielkopostnych kard. Grzegorz Ryś. Msza Św. była sprawowana w Sanktuarium Imienia Jezus.

Jest już tradycją, że w Niedzielę Palmową rozpoczynają się wielkopostne rekolekcje dla łodzi, które głosił Metropolita Łódzki. W pierwszym dniu rekolekcji kard. Ryś mówił Jezusie Chrystusie i jego godności Króla, Kapłana i Syna Bożego.

CZYTAJ DALEJ

Lublin. Światu potrzeba ludzi takich jak św. Józef

2024-03-28 11:02

Katarzyna Artymiak

W sanktuarium św. Józefa u ojców Karmelitów w Lublinie tradycyjnie odbył się odpust z racji uroczystości św. Józefa. Poprzedziła go nowenna, którą w tym roku poprowadził o. Paweł Baraniecki z lubelskiej wspólnoty. W dniu uroczystości miał miejsce akt poświęcenia się św. Józefowi, który złożyło w ciągu dnia co najmniej 600 osób oraz poświęcenie lilii, symbolu św. Józefa. Mszy św. odpustowej przewodniczył i okolicznościową homilię wygłosił ks. Emil Mazur, duszpasterz młodzieży i dyrektor Spotkań Młodzieży Archidiecezji Lubelskiej.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję