(Przepis na 2 porcje)
1 szklanka mleka, 4 łyżki płatków owsianych (górskich), 1 łyżka otrąb pszennych, 1 płaska łyżka mąki krupczatki, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta cynamonu, 1 duże jabłko utarte na jarzynowej tarce z dużymi otworami, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, olej do smażenia.
Do mleka dodajemy wszystkie składniki, całość lekko mieszamy, odstawiamy w chłodne miejsce, by składniki lekko napęczniały. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz
w takiej ilości, by racuchy podczas smażenia mogły pływać. Tuż przed smażeniem dodajemy do ciasta utarte jabłko i proszek, ciasto lekko wyrabiamy, by było jednolite. Na dobrze rozgrzany
tłuszcz kładziemy porcje ciasta, formując zgrabne, małe racuchy. Smażymy - rumieniąc z obu stron. Zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową i na grubej warstwie bibuły
odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Ilość racuchów zależy od tego, jak duże będziemy je smażyć. Podajemy według własnych upodobań smakowych - z dodatkiem pikantnego sosu serowego, z sosem chrzanowym z jabłkiem,
z sałatką jarzynową, surówką z warzyw, wiosennym serkiem homogenizowanym z dużą ilością świeżej zieleniny lub też na słodko - z domowym dżemem czy konfiturami
albo z domowym sokiem malinowym czy wiśniowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu