(Przepis na 1 porcję)
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu (może być z poprzedniego dnia), 5 dorodnych pieczarek, 1 łyżeczka oliwy, 1 mała cebula, 1 jajko, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz, zielenina.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w paseczki pieczarki i - często mieszając - smażymy razem, aż wyparuje część soku. Dodajemy ryż, przyprawy i przez minutę wszystko razem zasmażamy, przykrywamy i trzymamy w cieple.
Na rozgrzanym maśle smażymy sadzone jajko, posypujemy niewielką ilością przypraw.
Na wygrzany talerz nakładamy przygotowany ryż, na wierzchu układamy sadzone jajko, całość obficie posypujemy zieleniną. Podajemy zaraz po przygotowaniu, z dodatkiem sezonowej surówki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu