Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie wielkanocne przysmaki

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Mazurek kajmakowy

(Przepis na blachę wielkości kartki A4)

Spód: 30 dag mąki krupczatki, 20 dag masła lub masła roślinnego, 10 dag cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 1 surowe białko do posmarowania ciasta.
Masa kajmakowa: 1 szklanka pełnego mleka, 1 szklanka słodkiej śmietany, 2 szklanki cukru, 1/3 kostki masła lub masła roślinnego, 1/2 laski wanilii.

Reklama

Ciasto: Sypkie składniki ciasta dajemy do malaksera, dodajemy przetarte przez ostre sito żółtka, całość wyrabiamy, formujemy zgrabną kulę i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Z wychłodzonego ciasta odkrawamy 1/5 część - pozostałe cienko rozwałkowujemy na 3-4 cm, rozkładamy na blasze o 3 bokach, wyrównujemy ciasto. Z odłożonego ciasta formujemy wałek grubości palca i układamy na obwodzie. Powierzchnię ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem i wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200ºC ok. 25 min - zrumienione ciasto powinno mieć złocisty kolor. Po lekkim przechłodzeniu zsuwamy łopatką na deskę.
Masa: Mleko, śmietanę, cukier i wanilię gotujemy w szerokim rondlu (ważne) na silnym ogniu tak długo, aż zgęstnieje - cały czas mieszając (lubi się przypalać). Gdy kropla masy szybko zastyga i nie rozlewa się, kajmak jest gotowy. Po zestawieniu z ognia masę lekko schładzamy i ucieramy do chwili, aż nabierze konsystencji gęstej śmietany, dodajemy zmiękczone masło i nadal ucieramy, aż składniki się połączą. Ciepły kajmak wykładamy na upieczone ciasto, równomiernie rozprowadzamy i przybieramy według własnych upodobań: bakaliami, smażonymi konfiturami, cytrusami lub roztopioną czekoladą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sernik wiedeński

(Przepis na średniej wielkości tortownicę)

80 dag tłustego, dokładnie zmielonego sera, 8 dużych jaj, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 kostki masła, 1 cukier wanilinowy, 1 budyń waniliowy, 1 szklanka rodzynków, 1 szklanka smażonej skórki pomarańczowej, masło i tarta bułka do wysmarowania tortownicy.

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puch, dodajemy, na przemian, po jednym żółtku i po łyżce zmielonego sera - cały czas ucierając. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodajemy budyń i pianę ubitą z białek, całość wraz z bakaliami lekko mieszamy i wylewamy na przygotowaną tortownicę. Wstawiamy do wygrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180o C przez godzinę (czas pieczenia zależy od wysokości serowej masy - może być nieco dłuższy). W czasie pieczenia nie należy otwierać drzwiczek piekarnika i poruszać ciastem - może opaść.
Wychłodzony sernik możemy oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ruszyła Casa Polonia w Rzymie

Przed nami wspaniałe trzy dni: środa, czwartek i piątek. Program, który będzie ucztą duchową. Rozpoczynamy od koncertów wprowadzających, Eucharystii i wieczornego koncertu z udziałem tysięcy młodych pielgrzymów z Polski. Będzie także telewizyjne studio jubileuszowe – mówi w rozmowie z Vatican News ks. Tomasz Koprianiuk, dyrektor Krajowego Biura Organizacyjnego Światowych Dni Młodzieży.

Vatican News
CZYTAJ DALEJ

Świadectwo: Przyjechali do Rzymu, bo wierzą, że „Kościół młodych” nadal żyje

2025-07-28 12:13

[ TEMATY ]

Jubileusz Młodych w Rzymie

Rzym2025

Vatican Media

Młodzi ludzie z Polski wybrali drogę – z jednej strony – niełatwą, często gorącą i męczącą, ale – z drugiej strony – jak sami mówią, pełną dobra, nadziei i wspólnoty. Jubileusz Młodzieży w Rzymie, który dziś się rozpoczyna jest dla nich czymś więcej niż wydarzeniem religijnym; to spotkanie z żywym Kościołem i samymi sobą.

Jubileusz Młodzieży w Rzymie nie jest dla nich tylko wydarzeniem religijnym; to okazja do dotknięcia żywej wspólnoty, odkrycia wiary w codzienności i odczucia, że Kościół, mimo przeciwności, żyje. Że młodzież nie tylko nie odeszła, ale wraca – z nadzieją, radością i misją.
CZYTAJ DALEJ

Bp Pękalski: świętość Kościoła wynika z obecności Ducha Świętego!

2025-07-29 10:30

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Archiwum parafii

- Wierzymy, że Kościół jest nie tylko miejscem kultu, ale także wspólnotą, która ma za zadanie głosić Ewangelię i udzielać sakramentów - mówił bp Pękalski w Piotrkowie Trybunalskim.

Biskup Ireneusz Pękalski przewodniczył Mszy św. odpustowej ku czci św. Jakuba w parafii pw. św. Jakuba FARA w Piotrkowie Trybunalskim.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję