Przepis na 2 porcje
1/4 małej głowy białej kapusty (po odrzuceniu zewnętrznych liści, grubych żył i głąba - ok. 20 dag), 1 kwaśnie jabłko, 1 cienki plasterek cytryny ze skórką, 1 kostka rosołowa, 1 mały liść laurowy, po 2 ziarna czarnego pieprzu i ziela angielskiego, sól, 1 płaska łyżka czystego smalcu, 1 cebula, 4 małe lub 2 duże parówki.
Poszatkowaną cienko kapustę przelewamy na sicie wrzątkiem, odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych, posiekane jabłko, plasterek cytryny, przyprawy, zalewamy rozprowadzoną w 4 szklankach gorącej wody kostką rosołową i gotujemy w odkrytym naczyniu na niewielkim ogniu, aż kapusta będzie miękka - ok. 25 min. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy posiekaną cebulę; gdy się zeszkli - dodajemy obrane z osłonek, pokrojone w cienkie plasterki parówki i - często mieszając - zasmażamy. Gdy cebula i parówki lekko się zrumienią, przekładamy je wraz z tłuszczem do naczynia z miękką kapustą, zagotowujemy (gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku). Oddzielnie podajemy smażone ziemniaki, obficie posypane zieleniną.
Pomóż w rozwoju naszego portalu