Przepis na 4 porcje
4 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej lub gryczanej, 2 szklanki małych, jeszcze zamkniętych pieczarek, 1 duży plaster wędzonego łososia - 10-12 dag, 1 cebula, 2 jajka, 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku (może być mrożony), sól i biały pieprz do smaku. Jajko plus dwa dokładnie roztrzepane białka do panierowania, tarta bułka, 1 łyżka masła. Olej do smażenia.
Pieczarki kroimy na 4 części, podsmażamy na maśle, odstawiamy. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, uważając, by się nie zrumieniła. Kaszę, cebulę i płat łososia przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy 2 żółtka, koperek i przyprawy - w niewielkich ilościach, by nie przytłumiły delikatnego smaku łososia. Wyrobioną masę wykładamy na wysypaną tartą bułką stolnicę, formujemy wałek jak na kopytka i kroimy zgrabne krokiety - nie dłuższe niż 10 cm, każdy panierujemy w jajku i tartej bułce i od razu smażymy na bardzo gorącym tzw. dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Przekładamy do rondla, przykrywamy i trzymamy w ciepłym miejscu przez 2 min - nie dłużej, by nie straciły swojej delikatnej kruchości. Podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem sezonowej surówki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu