SKŁADNIKI (porcja na przyjęcie imieninowe):
bakłażany 6-8 sztuk, ciasto naleśnikowe, 2 litry soku pomidorowego, 2 duże cebule, 1 marchew, 1 mały seler, 1 pietruszka, 3/4 kg sera mozzarella lub gouda, 300 g parmezanu, sól, pieprz ziołowy, bazylia, oregano, olej
WYKONANIE:
Bakłażany obrać, pokroić wzdłuż w plastry, lekko posolić, układając jeden na drugim, i zostawić na 1 godz. Gdy puszczą sok, wycisnąć i ułożyć na tacy. Przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Każdy plaster maczać w cieście i smażyć na małym ogniu. Usmażone plastry układać na papierowym ręczniku.
Na rozgrzany olej wrzucić pokrojone w kostkę cebule i starte warzywa, dusić na małym ogniu. Wlać sok pomidorowy, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Wszystko gotować na małym ogniu ok. 1 godz.
Mozzarellę lub goudę pokroić w kostkę, parmezan zetrzeć na tarce.
Na dno naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu pomidorowego, ułożyć warstwę usmażonych bakłażanów, polać sosem, posypać mozzarellą i parmezanem. Czynności te powtórzyć, układając kolejne warstwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w temperaturze 150-180°C ok. 1 godz.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu