S. Sabina Preuss jest siostrą zakonną ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi. Posługuje jako organistka i zakrystianka w sanktuarium św. Jacka w Legnicy. Oprócz słuchania dobrej muzyki lubi gotować dla swoich sióstr, szczególnie z przepisów wg św. Hildegardy z Bingen polecanych przez Alfredę Walkowską.
Składniki:
10-12 łodyg natki pietruszki, 1 litr dobrego wina gronowego, 2 łyżki octu winnego, 70-150 g (3-7 łyżek) miodu (diabetycy tylko 70g)
Wykonanie:
Wino, posiekaną pietruszkę i ocet winny zagotować w wysokim naczyniu o małej powierzchni parowania. Odkryte - gotować 5 minut, dodać miód i ponownie gotować 5 minut. Przecedzić i wlać do butelki.
Pić 3 razy dziennie po 20 ml (1 kieliszek do likieru) po jedzeniu.
Napój pietruszkowy jest środkiem stosowanym przy niewydolności serca i wszelkiego rodzaju schorzeniach serca, niedokrwieniu, słabości, wywołanych stresem bólach serca oraz przy rehabilitacji po zawale serca. Wspaniale reguluje ciśnienie krwi.
Zebrała Jolanta Marszałek
Ze względu na duże zainteresowanie dietą orkiszową informujemy naszych Czytelników, że spotkanie z p. Alfredą Walkowską, terapeutką medycyny św. Hildegardy, odbędzie się 27 maja br. o godz. 11 w Legnicy, pl. kard. Stefana Wyszyńskiego 1, w Centrum Spotkań im. Jana Pawła II na terenie parafii Matki Bożej Królowej Polski (Osiedle Kopernika). Z Polskim Centrum św. Hildegardy można kontaktować się pod numerem telefonu (0-76) 854-64-86 lub e-mail:
Pomóż w rozwoju naszego portalu