SKŁADNIKI:
1 kg węgierek
40 dag mąki
20 dag masła
4 jajka
15 dag cukru
1 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
cukier puder do posypania
WYKONANIE:
Żółtka oddzielić od białek.
Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając, dodawać po jednym żółtku i po łyżce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym.
Masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, wlać mleko. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą. Gotowe ciasto wyłożyć na szeroką i płaską blachę wysmarowaną tłuszczem. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, wyjąć pestki.
Połówki śliwek ułożyć jedna obok drugiej, skórką do spodu, lekko przycisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i upiec. Gdy ciasto wystygnie, posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty.
Pomóż w rozwoju naszego portalu