Reklama

Savoir-vivre

Jak przygotować stół do uroczystego obiadu?

Niedziela Ogólnopolska 27/2010, str. 48


Rys. K. Nita-Basa

<br>Rys. K. Nita-Basa

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Właściwie przygotowany, zastawiony i udekorowany stół stanowi fundament udanego uroczystego obiadu.
W pierwszym rzędzie należy przykryć stół grubym, miękkim materiałem (może być ostatecznie odpowiedni koc). Nie chodzi tylko o to, by chronić stół przed zniszczeniem. Gwarantuje to również, że naczynia nie będą stukały podczas stawiania ich na stole i będą stabilne (zagłębią się minimalnie w obrus i nie będą się przesuwały). Następnie kładziemy na stół jeden (nie np. dwa) obrus takiej wielkości, by części zwisające z czterech jego stron miały ok. 25 cm długości. Obrus ten nie może mieć zgięć (które często się pojawiają, gdy jest złożony w szafie).
Na stole wyznaczamy dwie strefy: do jedzenia (licząc od krawędzi stołu na długość od łokcia do końców palców przeciętnej ręki) oraz ozdobną (pozostała część stołu). W części służącej do jedzenia stawiamy nakrycia i półmiski, po które goście będą sięgać (naczynia te mogą przekraczać granicę pomiędzy dwiema strefami, w taki jednak sposób, by można je było przenieść, nie przekraczając łokciem krawędzi stołu. W części ozdobnej stawiamy ozdoby: lichtarze ze świecami, wazoniki i pojemniki z kwiatami, a także patery z owocami; można też kłaść kwiaty i inne ozdoby - kolorowe kawałki tkaniny, szklane kulki, figurki itp. Ozdoby (szczególnie wazony i lichtarze) nie mogą być za wysokie - nie powinny zasłaniać gościom twarzy osób siedzących naprzeciwko.
Na jedną osobę powinniśmy wyznaczyć ok. 60 cm stołu. Nakrycia i sztućce kładziemy ok. 2,5 cm od krawędzi stołu. Podstawowym nakryciem powinien być porcelanowy lub metalowy tzw. talerz podstawowy, na którym kładziemy wszystkie pozostałe talerze. Między talerzem podstawowym a innym talerzem (czy między talerzem i talerzem na nim postawionym) powinna znajdować się tzw. przekładka (odpowiednia serwetka, która uniemożliwi stukanie talerzy i rysowanie tych, które znajdują się pod spodem (nigdy nie kładziemy więcej niż trzy talerze jeden na drugim). Na talerzu kładziemy serwetkę. Z prawej strony stawiamy naczynia do picia, z lewej - talerzyk na chleb i masło. Pamiętajmy o zasadzie, że nigdy nie stawiamy na stole butelek. Napoje wlewamy do karafek (np. wodę) lub dzbanków (np. soki).

www.savoir-vivre.com.pl

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2010-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Australia/ Policja: podczas ataku na plaży w Sydney zginęło 10 osób

2025-12-14 12:11

[ TEMATY ]

Australia

PAP/EPA/JEREMY PIPER

W wyniku niedzielnego ataku na plaży Bondi w Sydney w Australii zginęło 10 osób, w tym jeden z dwóch zamachowców; rannych zostało co najmniej 18 osób, poszkodowani są dwaj policjanci - przekazały portal australijskiego nadawcy ABC, brytyjski dziennik „Guardian” i agencja Reutera, powołując się na policję stanu Nowa Południowa Walia.

Policja ostrzegła, że w okolicy zdarzenia występuje zagrożenie wybuchem. Pirotechnicy starają się rozbroić improwizowany ładunek wybuchowy.
CZYTAJ DALEJ

Radość, która wybija się ponad fiolet. Co powinniśmy wiedzieć o Niedzieli Gaudete?

2025-12-13 20:25

[ TEMATY ]

Niedziela Gaudete

Karol Porwich/Niedziela

W Adwencie jest taki moment, który – niczym pierwsze różowe światło na porannym niebie – przerywa ciszę oczekiwania i zapowiada coś nowego. Trzecia niedziela - nazywana Niedzielą Gaudete - wprowadza w liturgię ton radości, jednocześnie nie odbierając jej powagi. – „Gaudete” to wezwanie „Radujcie się!”. To pierwsze słowo antyfony, która otwiera liturgię tego dnia. Nie przypadkiem Kościół zaczyna właśnie tak: „z radością, która ma płynąć z bliskości Pana” – mówi liturgista, ks. dr Ryszard Kilanowicz.

W trzecią niedzielę Adwentu radość ma swój wyraźny znak – kolor różowy. To – obok Niedzieli Laetare w Wielkim Poście – jedyne momenty w roku liturgicznym, gdy kapłani mogą założyć ornaty właśnie w tym odcieniu. – Różowy to blednący fiolet. Jak niebo o świcie – jeszcze nie pełnia światła, ale już jego zapowiedź, jeszcze nie dzień, ale już nie noc – mówi ks. dr Ryszard Kilanowicz.
CZYTAJ DALEJ

Riccardo Muti otrzymał nagrodę z rąk Leona XIV

2025-12-15 09:27

[ TEMATY ]

nagroda

Nagroda Ratzingera

@Vatican Media

Maestro Riccardo Muti

Maestro Riccardo Muti

Wspaniała muzyka sakralna wróciła do Aulii Pawła VI w Watykanie. A to za sprawą najbardziej znanego włoskiego dyrygenta Riccardo Mutiego, który został uhonorowany „Nagrodą Ratzingera”.

Nagroda ta, ustanowiona w 2011 r., przyznawana jest corocznie, na wniosek Komitetu Naukowego Fundacji Ratzingera za zgodą Papieża, wybitnym postaciom ze świata kultury i sztuki inspirowanej chrześcijaństwem. Dotychczasowymi laureatami Nagrody byli teologowie, bibliści, filozofowie, prawnicy i artyści z różnych kontynentów i wyznań religijnych. Do tego roku było ich 30, wśród nich ks. prof. Waldemar Chrostowski w 2014 r.; Muti jest 31. laureatem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję