Składniki:
75 dag mąki
20 dag cukru pudru
8 dag drożdży
5 żółtek
2 całe jajka
½ l mleka
cukier wanilinowy
15 dag masła
½ łyżeczki soli
2 kieliszki spirytusu
konfitura z róży, wiśni lub dżem do nadziewania
75 dag smalcu do smażenia
Wykonanie:
Mleko podgrzać z odrobiną cukru, zdjąć z ognia, dodać rozdrobnione drożdże i pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka i całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na pulchną masę. Do mąki dodać mleko z drożdżami i ubite jajka z cukrem, bardzo dobrze wyrobić (ciasto na pączki musi być gęściejsze niż na drożdżówkę). Pod koniec wyrabiania dodać kieliszek spirytusu i roztopione ciepłe masło. Wyrabiać do wchłonięcia się masła. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie, formować pączki. Układać do wyrośnięcia na desce posmarowanej olejem. W garnku rozgrzać smalec, dodać kieliszek spirytusu. Wkładać wyrośnięte pączki (spodem do góry). Garnek przykryć pokrywką. W trakcie smażenia pączki trzeba odwrócić. Gotowe, wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i układać na papierowych ręcznikach. Pączki nadziewać dżemem za pomocą szprycy, z wierzchu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Pomóż w rozwoju naszego portalu