Młode kłącza są spożywane jako warzywo, starsze suszy się i używa jako przyprawę. Do celów kulinarnych wybiera się świeży imbir, suszony w proszku lub produkty z imbiru (imbir kandyzowany albo marynowany, ocet imbirowy, piwo imbirowe itp.).
W celach leczniczych zastosowanie ma głównie świeży korzeń imbiru, suszony imbir w proszku i olejek imbirowy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Świeży korzeń imbiru stosuje się dla poprawy trawienia, w procesie odchudzania, normalizacji stolca, oczyszczenia i leczenia wątroby.
Reklama
Jako środek przeciwzapalny, do leczenia stawów, reumatyzmu, chorób układu krążenia używa się suszonego mielonego imbiru.
Do kąpieli, jako produkt kosmetyczny, do aromatyzowania powietrza najczęściej stosuje się olejek imbirowy – w niektórych przypadkach można go zastąpić świeżym korzeniem imbiru.
Imbir suszony w kawałkach jest ostrzejszy niż świeży, dlatego zaleca się namoczyć go przed użyciem. Suszony imbir w proszku ma zupełnie inny smak i aromat.
Kupując imbir w proszku i produkty z imbiru, zawsze trzeba zwrócić uwagę na datę ważności.