Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Truskawka – bomba witaminowa

Jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców uprawianych w Polsce.

Niedziela Ogólnopolska 26/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Truskawki

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wyhodowano je na początku XVIII wieku w Wersalu w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek. W związku z tym truskawka ma wiele nazw zwyczajowych – poziomka truskawkowa, poziomka ananasowa czy poziomka wieloowocowa. Pod koniec XVIII wieku truskawki zaczęto uprawiać również w Anglii. Z biegiem czasu pojawiały się w kolejnych krajach, w tym również w Polsce. W naszym kraju cennymi wartościami truskawek można się cieszyć od maja do końca lipca.

Obok walorów smakowych truskawki mają wiele cennych składników odżywczych. Warto więc w pełni korzystać z sezonu na truskawki. Te sezonowe owoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy niskiej gęstości energetycznej. Oznacza to, że mają one wiele wartościowych składników odżywczych, a przy tym są niskokaloryczne. 100 g owoców to tylko ok. 28 kcal. W 80% składają się z wody. Dzięki tak niskiej wartości energetycznej truskawki polecane są osobom będącym na diecie redukcyjnej. Stymulują również produkcję adiponektyny i leptyny – hormonów odpowiedzialnych za uwalnianie rezerw tłuszczowych z adipocytów oraz poprawę tempa przemiany materii. Truskawki zawierają najwięcej witamin C i K oraz kwasu foliowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy A. Jeśli chodzi o witaminę C, truskawki zawierają jej więcej niż cytrusy – w 100 g znajduje się ok. 70 mg. Owoce te są również cennym źródłem żelaza, które chroni przed anemią. Zawierają wapń i fosfor, które wzmacniają kości. Z kolei zawarty w truskawkach potas wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, magnez – koi nerwy oraz manganu – wpływa na poprawę pamięci. Owoce te zawierają jedynie cukier prosty – fruktozę, która ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowana bez udziału insuliny. U osób zagrożonych wystąpieniem cukrzycy owoce te mogą obniżać ryzyko jej rozwoju. Z kolei u osób ze stwierdzoną cukrzycą są pomocne w kontrolowaniu glikemii.

Regularne spożywanie truskawek jest pomocne w obniżaniu podwyższonego poziomu białka CRP we krwi, które jest markerem stanu zapalnego występującego w organizmie. Świeże truskawki nie powinny stać w cieple. Aby przedłużyć ich trwałość, warto do wody, którą płuczemy owoce, dodać kilka łyżek octu. Nie wpłynie on negatywnie na smak truskawek, a kwaśne środowisko spowolni proces psucia. Owoce te najczęściej spożywa się same lub wykorzystuje do sałatek owocowych, koktajli, kompotów, a także dań na słodko. Truskawki dostępne są na rynku przez cały rok. Kusi nawet ich wygląd. Poza sezonem warto sięgać po truskawki mrożone. Mrożenie nie wpływa na utratę walorów odżywczych. Dostępne są również truskawki liofilizowane. Proces liofilizacji polega na pozbawieniu produktu naturalnie zawartej wody. Takie truskawki również zachowują wszystkie wartości i są doskonałą przekąską, która stanowi alternatywę dla słodyczy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-06-25 14:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Truskawkowa pokusa

Sezon truskawkowy w pełni. Ucieszmy się tym wyjątkowo aromatycznym owocem i zróbmy pyszne ciasta i desery.

SKŁADNIKI : * 50 dag truskawek * 3 łyżki cukru * 50 dag twarożku sernikowego * 1 galaretka truskawkowa * 1 łyżka żelatyny * 30 biszkoptów podłużnych
CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie do sakramentu pojednania i pokuty

2025-12-18 23:41

Biuro Prasowe AK

– Letnie serce potrafi śmiertelnie zasnąć – mówił ks. Krzysztof Wons SDS podczas ostatniego dnia rekolekcji w Sanktuarium św. Jana Pawła II, na które kard. Grzegorz Ryś zaprosił księży Archidiecezji Krakowskiej przed swoim ingresem do katedry na Wawelu.

Na początku ostatniego dnia rekolekcji przed ingresem kard. Grzegorz Ryś powitał wszystkich księży zgromadzonych w Sanktuarium św. Jana Pawła II. Zapowiedział, że nauka rekolekcyjna będzie przygotowaniem do sakramentu pojednania i pokuty, a spotkanie stanie się również okazją do przekazania jałmużny na potrzeby mieszkańców Lwowa i Zaporoża.
CZYTAJ DALEJ

Boże Narodzenie w Chinach, chrześcijanie i logika małości

2025-12-19 19:13

[ TEMATY ]

Boże Narodzenie

Chiny

@Vatican Media

Matka Boża z Sheshan, Chiny

Matka Boża z Sheshan, Chiny

Święta Bożego Narodzenia w kraju Dalekiego Wschodu: intymna radość przeżywana w oczekiwaniu. Między fabryką świata a blaskiem wiernych. Tutaj Wigilia nazywana jest Píng’ān yè, czyli „nocą pokoju”.

W ciągu ostatnich dwudziestu lat Boże Narodzenie na stałe wpisało się w krajobraz miejski Chin. Interesujące jest to, jak wzrost popularności tego święta idzie w parze z rozwojem gospodarczym i społecznym kraju.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję