Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Ciasta dla zapracowanych

Nie masz czasu lub nie lubisz piec? Możesz przygotować wspaniałe ciasta bez pieczenia.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Bezowiec z kremem budyniowym

SKŁADNIKI :
*2 gotowe blaty bezowe
*300 ml kremówki
*3 łyżeczki cukru pudru
Krem:
*1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
*1,5 szklanki mleka
*1,5 kostki masła
*1 szklanka cukru pudru
*1,5 szklanki mielonych orzechów włoskich
*1 żółtko
*kilka kropel olejku waniliowego

Wykonanie:
1. Budyń ugotuj w 1,5 szklanki mleka. Wystudź.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem, rozdziel na dwie części. Do jednej dodaj połowę budyniu i orzechy, a do drugiej resztę budyniu, żółtko i olejek. Wymieszaj.
3. na jeden blat bezowy wyłóż krem z orzechami. Schłódź w lodówce.
4. Gdy krem orzechowy stwardnieje, rozsmaruj na nim krem waniliowy, przykryj drugim blatem i znów wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godz.
5. kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem (możesz też dodać zagęstnik do śmietany). Udekoruj wierzch kremówką wyciskaną ze szprycy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bajaderki

Reklama

SKŁADNIKI :
*70 dag ciast, ciasteczek, herbatników
*20 dag powideł bądź gęstego dżemu/marmolady o ostrzejszym smaku
*10 dag orzechów
*10 dag rodzynek lub suszonej żurawiny
*gorzka herbata (opcjonalnie rum lub likier)
*10 dag masła
*ok. 0,5 szklanki mleka lub dowolnego napoju roślinnego
*kilka łyżeczek cukru – opcjonalnie, jeśli ciasta nie są zbyt słodkie
*10 dag czekolady (lub 3 łyżki kakao)
*opcjonalnie: ulubiony olejek zapachowy.
*dodatkowo do obtoczenia bajaderek można wykorzystać: wiórki kokosowe, gorzkie kakao, wiórki czekoladowe, posiekane orzechy

Wykonanie:
1. Rodzynki namocz w wodzie, gorzkiej herbacie bądź w wersji dla dorosłych – rumie czy likierze.
2. orzechy posiekaj.
3. Masło roztop, przestudź.
4. Wszystkie ciasta i ciasteczka pokrusz w dłoniach na małe kawałeczki. Jeśli bajaderki mają być niewielkich rozmiarów, składniki można zemleć blenderem lub rozwałkować w woreczku foliowym.
5. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
6. Rozkruszoną masę przełóż do miski, dodaj bakalie, dżem, roztopione masło i czekoladę. Wymieszaj drewnianą łyżką.
7. na koniec stopniowo dodawaj mleko – tylko tyle, żeby powstała plastyczna masa. Jeśli masa wyjdzie zbyt rzadka, można dodać herbatniki, które wchłoną nadmiar wilgoci.
8. Lep kulki o średnicy ok. 5 cm (można mniejsze). obtocz je posypką, przełóż do szczelnego naczynia i chłódź w lodówce ok. 2 godz.

Rafaello

SKŁADNIKI:
*20 dag krakersów – duża paczka
*25 dag serka mascarpone
*25 dag śmietanki kremówki
*6 dag mleka w proszku
*10 dag wiórków kokosowych
*2 łyżki cukru
*1 płaska łyżka żelatyny
*50 ml wrzątku

Reklama

Wykonanie:
1. Do szklanki wlej ok. 50 ml bardzo gorącej wody lub wrzątku. Wsyp łyżkę żelatyny i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do przestudzenia.
2. Do wysokiego naczynia wlej szklankę słodkiej śmietanki 30%, dodaj serek mascarpone oraz cukier i mleko w proszku. Całość wymieszaj łyżką lub chwilę mikserem na niskich obrotach. Naczynie wstaw do lodówki na 30 min lub do zamrażalnika na 15 min.
3. Wyjmij naczynie z mocno schłodzonym kremem. Ubijaj krem mikserem na wysokich obrotach 2-3 min, aż zrobi się jasny, gęsty i puszysty. Wsyp do niego 1/3 szklanki wiórków kokosowych, wlej przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszaj.
4. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwsze piętro krakersów. W razie potrzeby połam je na kawałki, by wypełniły całą powierzchnię formy.
5. Na krakersy wyłóż 1/3 tężejącego kremu.
6. Znów ułóż warstwę krakersów oraz drugą porcję kremu. Na koniec znowu wyłóż krakersy, a na nie resztę kremu, który został w misce. Wierzch posyp obficie pozostałymi wiórkami. Ciasto wstaw do lodówki do stężenia masy.
Uwaga! Do ciasta najlepiej użyć wiórków ścieranych na drobnych oczkach.

Ciasto z krakersami

SKŁADNIKI :
*2 duże paczki herbatników
*paczka krakersów
*masa kajmakowa
*0,5 l śmietanki 36% krem budyniowy:
*5 żółtek
*6 łyżek cukru
*cukier wanilinowy
*2 łyżki mąki pszennej
*2 łyżki mąki ziemniaczanej
*1/2 l mleka
*20 dag masła

Wykonanie:
1. Przygotuj krem budyniowy: • Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. • Dodaj mąki, zmiksuj. • Mleko zagotuj. Dodaj masę, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Wystudź. • Masło zmiksuj. Stopniowo dodawaj do niego chłodną masę.
2. Ubij śmietanę na sztywno.
3. Układaj warstwami: herbatniki krem budyniowy krakersy masę kajmakową herbatniki bitą śmietanę.

Szyszki

SKŁADNIKI:
*10 dag ryżu preparowanego
*30 dag krówek
*10 dag masła
*łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie)

Wykonanie:
1. Krówki z masłem umieść w garnku, gotuj na małym ogniu do jednolitego połączenia składników. Cały czas mieszaj, żeby masa się nie przypaliła. Możesz dodać kakao.
2. Dodaj ryż preparowany, wymieszaj drewnianą łyżką.
3. Zaczekaj do momentu, gdy masa nie będzie parzyła rąk, i szybko lep szyszki bądź kule, gdyż masa szybko zastyga; jeśli masa będzie zbyt lepiąca, dłonie można delikatnie zwilżyć zimną wodą.

2024-12-10 12:35

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dania z babcinego zeszytu

Przepisy, które nadesłali nasi Czytelnicy, są nie tylko smaczne, ale też pełne historii i tradycji. Spróbujmy dań, które niejeden z nas pamięta ze swojego dzieciństwa.

SKŁADNIKI : * 50 dag ziemniaków * 1 jajko * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej * sól * skórka ze słoniny, olej
CZYTAJ DALEJ

Św. Piotr Kanizjusz - wielki teolog XVI wieku

[ TEMATY ]

święty

wikipedia.org

Dziś chciałbym opowiedzieć wam o św. Piotrze Kanisie, czyli Kanizjuszu, jak brzmi zlatynizowana forma jego nazwiska - bardzo ważnej postaci XVI wieku w Kościele katolickim. Urodził się 8 maja 1521 w holenderskim Nijmegen.

Jego ojciec był burmistrzem tego miasta. Gdy studiował na Uniwersytecie w Kolonii, odwiedzał mnichów klasztoru kartuzów św. Barbary - prężnego ośrodka życia katolickiego i innych pobożnych ludzi, praktykujących duchowość, zwaną devotio moderna. 8 maja 1543 wstąpił do Towarzystwa Jezusowego w Moguncji ( Nadrenia-Palatynat), po odbyciu rekolekcji pod kierunkiem bł. Piotra Favre´a (Fabera) - jednego z pierwszych towarzyszy św. Ignacego Loyoli. Wyświęcony na kapłana w czerwcu 1546 w Kolonii już w następnym roku jako teolog biskupa Augsburga, kard. Ottona Truchsessa von Waldburg, przybył na Sobór Trydencki, gdzie współpracował z dwoma swymi współbraćmi zakonnymi - Diego Laínezem i Alfonso Salmeronem.
CZYTAJ DALEJ

Papież na ostatnie dni Adwentu: przebaczajmy i dawajmy nadzieję

2025-12-21 12:48

[ TEMATY ]

adwent

Anioł Pański

Vatican Media

„Człowiek kruchy i omylny, a jednocześnie odważny i silny w wierze” – tak o świętym Józefie w IV Niedzielę Adwentu mówi Leon XIV. Podczas modlitwy Anioł Pański Papież wskazał Oblubieńca Maryi jako wzór wiary, która potrafi zaufać i wyruszyć w nieznane. Zachęcił wiernych, by ostatnie dni Adwentu przeżyli w duchu nadziei i przebaczenia.

W rozważaniu Ewangelii Ojciec Święty przypomniał, że liturgia IV Niedzieli Adwentu kieruje spojrzenie ku postaci św. Józefa. Ewangelista Mateusz nazywa go „człowiekiem sprawiedliwym”, czyli wiernym Izraelitą, żyjącym zgodnie z Prawem. Jak zaznaczył Ojciec Święty, Józef z Nazaretu „jawi się nam również jako osoba bezgranicznie wrażliwa i ludzka”. Ta postawa – dodawał Papież – przejawia się także zanim anioł objawił mu tajemnicę.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję