W Polsce można je znaleźć w lasach, na skrajach polan i na nieużytkach, ale coraz częściej spotyka się też odmiany hodowane w ogrodach.
Jeżyny wykazują wiele korzystnych właściwości zdrowotnych, które sprawiają, że warto włączyć je do codziennej diety. Wzmacniają one naturalne mechanizmy obronne organizmu. Dzięki dobremu przyswajaniu zawartych w nich witamin i minerałów organizm lepiej radzi sobie z infekcjami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
– Owoce jeżyny stosowane są przy przeziębieniu. Suszymy je w temperaturze 40oC, przekładamy do słoika i przechowujemy w chłodnym miejscu. Zimą robimy z nich rozgrzewającą herbatkę.
– Sok z dojrzałych owoców działa przeciwgorączkowo. Jeżyny (ok. 2 kg dojrzałych owoców) myjemy, odsączamy na sitku, przekładamy do dużego garnka, zalewamy 1/4 szklanki wody i dusimy ok. 30 min, aż puszczą sok. Dodajemy 1 kg cukru i gotujemy, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gorący sok przecedzamy przez gazę do butelek. Pasteryzujemy ok. 20 min.
– Przy osłabieniu, anemii zaleca się wino jeżynowe wg przepisu dr Danuty Tyszlukiewicz-Rybczyk. W tym celu 2 kg dojrzałych owoców należy zasypać 1/2 kg cukru i odstawić pod przykryciem na 3 tygodnie, co pewien czas mieszając. Przecedzić, przelać do butelek i owinąć ich wloty płótnem, aby wino mogło swobodnie przefermentować. Po zakończeniu fermentacji należy zamknąć szczelnie butelki.