Wprawdzie w Polsce od tego roku nie obowiązuje już post w Wigilię Bożego Narodzenia, ale wiele osób deklaruje, że będzie go nadal zachowywać. Wigilia w Niemczech postna
nie jest. Oba narody różni też podejście do adwentu - w Niemczech jest to czas radości, w wielu miastach organizuje się podczas niego słynne jarmarki. W Polsce jest
to raczej czas skupienia, kojarzony z postem. Czy można w tej sytuacji stworzyć polsko-niemiecką książkę kucharską, zawierającą przepisy bożonarodzeniowe? Okazuje się, że tak. Pokusili
się o to uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych nr 5 we Wrocławiu i niemieckiej Staatlische Berufsschule und Berufsfachschulen z Kaufbeuren.
Książka, wykonana ręcznie, jest dwujęzyczna. Zawiera nie tylko przepisy kulinarne, ale i relację z jej przygotowania. Powstała dzięki programowi językowemu, zrealizowanemu podczas
dwóch lat w ramach programu Socrates Comenius. Konieczne były wizyty z obu stron, podczas których uczniowie bywali m.in. we wrocławskim Muzeum Etnograficznym na zajęciach
w poszukiwaniu tradycji Dolnego Śląska. Wizyty w muzeum pobudziły wyobraźnię. Młodzież odkrywała dopiero wówczas, że np. ich korzenie sięgają znacznie dalej niż do Wrocławia, w którym
jest ich dom rodzinny. Potrawy, które spożywają podczas Wigilii, poprowadziły ich np. na polskie Kresy wschodnie - do Lwowa, Wilna czy Stanisławowa, skąd przybyli ich dziadkowie czy pradziadkowie.
To pozwoliło im odszukać swe korzenie.
Naturalne więc, że plon konkursu pokazano we wrocławskim Muzeum Etnograficznym. W ramach wystawy Smaki kultury. Tradycja łączy polska młodzież zaprezentowała tradycyjne polskie
wypieki, Niemcy zaś ozdoby choinkowe, wieńce i kalendarze adwentowe.
Pomóż w rozwoju naszego portalu