Przepis na 1 porcję - dwa naleśniki
1/2 opakowania serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 1 czubata łyżka mąki krupczatki, 1 jajko, 1 łyżka cukru, skórka otarta z całej cytryny, szczypta soli, szczypta proszku do pieczenia (czubek noża), do smażenia - masło i oliwa - pół na pół.
Białko z połową cukru ubijamy na bardzo sztywną pianę, serek mieszamy z żółtkiem, solą, mąką, pozostałym cukrem, proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny, dodajemy ubitą pianę, bardzo delikatnie mieszamy i od razu na dobrze rozgrzanej patelni i niewielkiej ilości gorącego tłuszczu smażymy naleśniki - powinny być wysokie na centymetr, pulchne, delikatne i pachnące. Podajemy z owocami - świeżymi lub z kompotu, z domowym dżemem lub posypane cukrem pudrem, wymieszanym z cukrem waniliowym.
Pomóż w rozwoju naszego portalu