Jest już sałata "z pola" - zdrowa i smaczna. Warzywo cenione z wielu powodów - sałata jest zasobna w wiele cennych składników ( witaminy i minerały), niskokaloryczna, a przy tym - łatwa do przygotowania.
Surówka z sałaty kruchej - przepis na 4 porcje
1 duża głowa sałaty kruchej, zwanej amerykańską, 1 pęczek młodej cebuli, 2 kopiaste łyżki siekanego szczypiorku, 1 mały strąk zielonej papryki.
Sos: 1 i 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, sól, cukier,
sok z cytryny, biały pieprz.
Rozebraną z liści sałatę po dokładnym umyciu i osuszeniu
kroimy w paski, cebulę w cienkie talarki, pozbawioną gniazda nasiennego
paprykę w paseczki.
Sos: Jogurt lekko ubijamy razem z przyprawami, powinien
być spieniony. Surówkę zalewamy sosem, odstawiamy na 10 min w chłodne
miejsce. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.
Rada: Liście sałaty kruchej, zwanej amerykańską, kroimy
razem z grubymi nerwami liściowymi.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Surówka z sałaty dla smakoszów - przepis na 4 porcje
1 duża główka sałaty kruchej, zwanej amerykańską.
Sos: 1 szklanka naturalnego jogurtu, 1/2 szklanki gęstej
śmietany, 2 słodkie cebule (najsmaczniejsze - czerwone), 4 ząbki
czosnku, sól, cukier, biały pieprz, zielenina.
Najpierw przygotowujemy sos. W salaterce lekko ubijamy
jogurt ze śmietaną, gdy się spieni - dodajemy drobno posiekane cebulki
i czosnek, przyprawy, odstawiamy w chłodne miejsce. Podzieloną na
listki sałatę, po umyciu i osuszeniu, kroimy w średniej grubości
paski, łączymy z przygotowanym sosem - całość odstawiamy w chłodne
miejsce na 10 min. Przed podaniem obficie posypujemy zieleniną.
Sałata w pikantnym sosie - przepis na 4 porcje
1 duża głowa sałaty kruchej, zwanej amerykańską.
Sos: 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego, 1/2
szklanki śmietany lub naturalnego jogurtu, 10 dag sera pleśniowego
rokpol, sól (gdy trzeba, bo ser jest pikantny i słony), cukier, biały
pieprz, sok z cytryny, zielenina.
Rozpoczynamy od sosu. W salaterce rozcieramy pokruszony
ser z oliwą, gdy masa stanie się gładka i jednolita, dodajemy śmietanę
lub jogurt i - bardzo delikatnie - przyprawiamy do smaku. Gdy sos
będzie zbyt zawiesisty, można go rozcieńczyć, dodając nieco śmietany
lub jogurtu.
Umyte, osuszone liście sałaty kroimy razem z grubymi
nerwami liściowymi w "makaronik", łączymy z sosem, odstawiamy w chłodne
miejsce na 10 min - nie dłużej. Przed podaniem obficie posypujemy
zieleniną.