Przepis na 2 porcje
2 szklanki mleka, 1/2 laski wanilii, po 1 łyżce (płaskiej) mąki pszennej i ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, 1 łyżeczka masła.
W połowie szklanki zimnego mleka rozprowadzamy obie mąki - odstawiamy. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pozostałe mleko zagotowujemy z wanilią i dodatkiem łyżki wody (wyparuje) i trzymamy na małym ogniu przez 3-4 min. Odrzucamy wanilię, dodajemy masło i - gdy mleko wrze - wlewamy dobrze rozprowadzone mąki. Gotujemy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż kisiel dobrze zgęstnieje i straci smak surowizny - odstawiamy z ognia na kilka minut. Gdy lekko przechłodzony, łączymy - ubijając - z żółtkami i przelewamy do wychłodzonych kompotierek. Taki kisiel podawano jako drugie danie, gdy zupa była zawiesista i na mięsie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu