Reklama

Z naszej kuchni

Staropolskie tradycje na tłusty czwartek

W tradycji - u naszych babek i prababek - ostatni czwartek karnawału był okazją, by spotkać się na podwieczorku i raczyć doskonałymi pączkami i faworkami, zwanymi też chrustem lub chruścikiem. Panie domu prześcigały się w wypiekach, każda bowiem pragnęła, by jej pączki i faworki były najsmaczniejsze. Zachowajmy w naszych domach trochę tej pięknej tradycji, niech w tłusty czwartek pachnie wypiekami - najlepszymi z najlepszych, bo przygotowanymi w domu.

Niedziela Ogólnopolska 8/2003

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Faworki, zwane chrustem

(Przepis na 2 patery faworków)

1/2 kg mąki tortowej, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany kremówki, 1 łyżka spirytusu, 5 żółtek, gdy trzeba - 1 łyżka śmietankowego masła lub masła roślinnego, cukier puder.
Do smażenia: 1 kilogram i 1 łyżka smalcu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Do mąki dodajemy cukier, śmietanę, spirytus (można zamiast spirytusu dodać 10-procentowy ocet, ale z dodatkiem spirytusu ciasto jest delikatniejsze i bardziej kruche), składniki łączymy, dodajemy żółtka i całość wyrabiamy. Jeśli masa jest zbyt twarda, dodajemy miękkie masło - masa powinna mieć konsystencję ciasta na kluski. Gdy składniki dokładnie się połączą, przekładamy ciasto na stolnicę i dokładnie wybijamy wałkiem, zmieniając strony, aż stanie się gładkie, lśniące, a po przekrojeniu będą w nim pęcherzyki.
Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub miską, by nie obsychało. Od całości odkrawamy małe kawałki, wałkujemy (najcieniej) na stolnicy bardzo delikatnie oprószonej mąką. Nożem lub radełkiem kroimy 3-centymetrowej szerokości paski - ich długość dobieramy do rozmiarów rondla, w którym będziemy smażyć faworki. Środek wykrojonego paska przecinamy na długości 2 cm, jeden koniec paska przekładamy przez środek, układamy faworki na des-ce, przykrywamy ściereczką. W szerokim i w miarę ciężkim rondlu topimy tłuszcz, na bardzo gorący wrzucamy (po kilka sztuk) faworki; gdy się lekko zrumienią - odwracamy. Gotowe wyjmujemy na tacę wyłożoną grubą warstwą papierowych serwetek, dobrze odsączone z tłuszczu przekładamy na paterę i obficie posypujemy cukrem pudrem - koniecznie, gdy są jeszcze gorące, do zimnych cukier się nie przylepi.

Pączki błyskawiczne

(Przepis na 40 średniej wielkości pączków)

2 i 1/2 szklanki mąki tortowej, 1/2 kg białego sera, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru pudru, 4 łyżki śmietany, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, powidła lub dobrze wysmażona, domowa marmolada, cukier puder do posypania.
Do smażenia: 1/2 kg smalcu, 2 szklanki oleju.

Rozkruszony ser rozcieramy (najłatwiej - w malakserze) z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i żółtkami na puch. Do jednolitej, gładkiej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek - wyrabiamy ciasto. Gdy składniki dokładnie się połączą, a ciasto będzie jednolite i sprężyste, wykładamy je na deskę i formujemy gruby wałek. Bardzo ostrym, maczanym w zimnej wodzie nożem kroimy cienkie plastry, lekko rozpłaszczamy, nakładamy nadzienie, dokładnie zlepiamy i układamy w chłodnym miejscu.
W dużym, najlepiej z grubym dnem, rondlu rozgrzewamy tłuszcz, na gorący kładziemy pączki (po kilka - powinny luźno pływać) i smażymy, rumieniąc z obu stron. Wyjmujemy cedzakową łyżką na tacę wyłożoną grubą warstwą papierowych serwetek, przekładamy na paterę i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Rada: Pączki należy zjeść w dniu, w którym zostały usmażone - pozostawione do następnego dnia nie są już takie smaczne.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Watykan: kard. Parolin ujawnia motywy wyboru Leona XIV

„Wysłuchaliśmy głosu Ducha Świętego, aby wybrać człowieka przeznaczonego do przewodzenia Kościołowi powszechnemu, następcę Piotra, biskupa Rzymu” Tymi słowami rozpoczyna się przedmowa kardynała Pietro Parolina, do książki „Leone XIV. La via disarmata e disarmante” („Leon XIV. Droga nieuzbrojona i rozbrajająca”), opublikowanej dzisiaj przez wydawnictwo San Paolo i napisanej przez włoskiego dziennikarza Antonio Preziosi.

Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej przywołuje atmosferę konklawe i pierwsze chwile nowego pontyfikatu: „Długie i gorące oklaski towarzyszyły słowom, którymi kardynał Robert Francis Prevost przyjął kanoniczny wybór na Stolicę Piotrową. Była to chwila intensywna, wręcz dramatyczna, jeśli pomyśleć o ciężarze, jaki spoczął na barkach jednego człowieka” - wspomina. Kard. Parolin opisuje Leona XIV jako człowieka o spokojnej twarzy, o jasnym i silnym stylu, uważnego na wszystkich i zdolnego do zaoferowania rozwiązań wyważonych, pełnych szacunku”. Kardynał kończy, wyrażając nadzieję, że „Kościół będzie każdego dnia coraz bardziej jaśniał jako świadek miłości Boga”.
CZYTAJ DALEJ

"Jeremiasz" Karola Wojtyły w wykonaniu studentów JP2 Studies na Angelicum

2025-05-21 14:16

[ TEMATY ]

przedstawienie

Karol Wojtyła

Angelicum

JP2 Studies

Antoine Mekary / Instytut Kultury św. Jana Pawła II, Angelicum / Teologia Polityczna

19 maja 2025 r. w Rzymie, w kościele św. Dominika i Sykstusa, z okazji 105. rocznicy urodzin JP2 oraz 5. rocznicy powołania Instytutu Kultury św. Jana Pawła II, studenci podyplomowych studiów JP2 Studies wystawili sztukę teatralną na podstawie dramatu Karola Wojtyły „Jeremiasz”.

Na scenie, przed ołtarzem autorstwa mistrza Berniniego, wystąpili studenci m. in. z USA, Finlandii, Węgier, Kanady i Polski. Aktorzy przygotowywali się do roli, pod kierownictwem prof. Jarosława Kiliana, w ramach warsztatów teatralnych „JP2 Studies” na interdyscyplinarnych, rocznych studiach podyplomowych Instytutu Kultury św. Jana Pawła II.
CZYTAJ DALEJ

Kard Ryś przy grobie św. Jana Pawła II: niczego nie potrafimy zestawić z takim darem, jakim jest przyjaźń Jezusa!

2025-05-22 08:45

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Ks. Paweł Kłys

- Niczego nie potrafimy zestawić z takim darem, jakim jest przyjaźń Jezusa w odniesieniu do każdej i każdego z nas. Dopiero w tej relacji obdarowania - w tej relacji przyjaźni - Jezus daje nam przykazania i one powinny być naszą radością, a nie ciężarem, czy jakimś jarzmem, którego nie chcemy, nie potrafimy dźwigać - mówił kard. Ryś.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję