Reklama

Z zakonnej kuchni

Świąteczne słodkości

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

Przygotowanie ciast, ciasteczek, deserów to nieodłączny element świątecznych stołów. Ich zapach i aromat tworzy niezapomnianą atmosferę świąt Bożego Narodzenia, za którą tak bardzo tęsknimy. Nasze propozycje to pachnące goździkami i cynamonem pierniki, wspaniałe serniki oraz różne potrawy z maku.

1/14

UM Świebodzice

.

2/14

Graziako

Reklama

STRUCLA Z MAKIEM

CIASTO:
50 dag
przesianej mąki
4 dag drożdży
10 dag cukru
1 szklanka letniego przegotowanego mleka
6 dag masła
3 żółtka
1 torebka cukru waniliowego

FARSZ MAKOWY:
50 dag suchego maku
1 duża łyżka masła
pół litra płynnego,
naturalnego miodu
duża ilość dowolnych bakalii
sok z 1 cytryny
3 całe jajka
kieliszek rumu lub winiaku

WYKONANIE:
Ciasto: Do przesianej mąki dodać cukier, cukier waniliowy, pokruszone drożdże, wlać mleko. To wszystko rozmieszać, dodać żółtka i to wszystko wyrabiać ręką przez 20 min. Potem dodać 6 dag roztopionego masła i ponownie wymieszać na gładką masę. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Farsz makowy: Suchy mak zalać litrem wrzącej wody, postawić na bardzo małym ogniu na 8-10 minut. Mak w garnku powinien lekko „mrugać”. Odstawić do ostygnięcia. Dobrze napęczniały mak odcedzić na bardzo gęstym sicie i trzykrotnie zemleć przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem.

Reklama

W dużym garnku lub rondlu rozpuścić dużą łyżkę masła, dodać miód, zmielony mak, bakalie wg uznania i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, postawić na małym ogniu i smażyć przez 10 minut, często mieszając. Odstawić z ognia. Gdy masa dobrze przestygnie, dodać 3 całe jajka. Smak masy będzie jeszcze lepszy, jeżeli dodamy kieliszek dobrego alkoholu.

Przygotowane ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta i przykryć równą warstwą makowego farszu w taki sposób, by po bokach pozostało 2 cm wolnego ciasta. Ostrożnie zwinąć, przenieść do podłużnej formy dobrze wysmarowanej masłem i pozwolić strucli rosnąć przez godzinę – koniecznie w ciepłym, pozbawionym przeciągu miejscu.

Przed wstawieniem do piekarnika – żeby strucla nie popękała, nakłuć ciasto w kilku miejscach lub lekko naciąć przez środek. Z podanych proporcji ciasta wyjdą 2 średniej wielkości strucle.

Piec w średnio gorącym piekarniku (180° C) przez 50-60 min. Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

3/14

Graziako

TORCIK RAFAELLO

SKŁADNIKI:
2 paczki podłużnych biszkoptów
1 biała czekolada
750 ml śmietanki kremówki 30%
20 dag wiórków kokosowych
2 torebki Śnieżki
2 opakowania zagęszczacza do śmietany
1 filiżanka adwokata

WYKONANIE:
Czekoladę połamać, włożyć do garnuszka, dodać odrobinę śmietany, postawić na małym ogniu i ciągle mieszać. Odstawić z ognia i przestudzić. Wlewać śmietanę i miksować. Do ubitej dosypać Śnieżkę i zagęszczacz. Ubijać. Dodać adwokat, 5 łyżek wiórków kokosowych i pół paczki biszkoptów pokruszonych.
Biszkopty ułożyć ściśle na blaszce, na to wyłożyć masę, obficie obsypać wiórkami kokosowymi.

4/14

GRAZIAKO

PIERNIK SIOSTRY KLARY

SKŁADNIKI:
6 jajek
50 dag mąki
25 dag cukru pudru
25 dag masła roślinnego
1 l śmietany 18% gęstej
35 dag miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 torebki przyprawy do piernika
sok z 1, 5 cytryny
bakalie wg uznania
karmel: 2 łyżki cukru + 1/4 szklanki wody

WYKONANIE:
2 łyżki cukru „upalić” w garnuszku na brązowy kolor, dodać 1 szklanki gorącej wody. Podgrzewać, aby zrobiła się jednolita masa. Do karmelu dodać miód, przyprawy, dobrze wymieszać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na pulchną masę. Stopniowo dodawać wystudzony karmel z miodem, cały czas ucierając. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, i stopniowo śmietanę. Po wyczerpaniu składników dodać sok z cytryny i jeszcze ucierać 15 min. Ubić pianę, delikatnie drewnianą łyżką wymieszać z masą. Brytfanki (trzy 30-centymetrowe) wysmarować margaryną, wysypać tartą bułką. Ciasto wylewać do brytfanek (mniej niż do połowy). Piec w temp 100°C pół godziny, później podwyższyć temp. do 160°C i piec kolejne pół godziny.

5/14

Graziako

DOBRE PIERNICZKI

SKŁADNIKI:
1 kg i 10 dag przesianej mąki
6 jajek
50 dag cukru pudru
25 dag margaryny
50 dag miodu sztucznego
1 łyżka amoniaku
1 łyżka sody oczyszczonej
1 przyprawa do piernika lub 4 łyżki karmelu

DO DEKORACJI:
orzechy
migdały
roztrzepane jajko lub lukier

WYKONANIE:
Przygotować karmel: cukier rozpuścić na patelni, do stygnącego dodać 0,5 szklanki wody, wymieszać.
Tłuszcz utrzeć z żółtkami. Dodać sztuczny miód, mąkę, amoniak, sodę, karmel i przyprawy. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta i wymieszać. Zostawić na noc. Na drugi dzień wyrobić ciasto do gładkości. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka foremkami lub szklanką. Smarować roztrzepanym jajkiem lub lukrem. Można udekorować orzechami lub migdałami. Kłaść na posmarowaną blachę i piec w temperaturze 180° C na złoty kolor.

6/14

Graziako

DESER Z MANDARYNEK

SKŁADNIKI:
50 dag mandarynek bezpestkowych
10 dag cukru
2 goździki
1/2 szklanki wody

WYKONANIE:
Mandarynki wyszorować w gorącej wodzie. Ściąć czubki z obu stron i obrać skórkę do miąższu(żeby nie został nawet ślad białej błonki). Połowę obranych skórek pokroić w drobne paseczki. W szerokim rondlu ugotować syrop z wody i cukru. Skórkę wrzucić do syropu wraz z goździkami. Gotować na wolnym ogniu, aż skórki staną się szkliste. Na talerzu ułożyć cząstki mandarynek oraz ugotowanych paseczków skórek w kształcie płatków kwiatu. Bezpośrednio przed podaniem polać gorącym syropem.

7/14

GRAZIAKO

MAKOWIEC

CIASTO:
5 jajek
1 kostka margaryny
2 szklanki mąki
1 1 szklanki cukru
3 łyżki śmietany
1 1 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA MAKOWA:
30 dag maku
3 szklanki cukru
10 dag masła
2 całe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
aromat migdałowy lub wg uznania

WYKONANIE:
Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka i śmietanę i dalej ucierać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem.
Mak sparzyć, przekręcić 3 razy przez maszynkę. Dodać cukier i masło, jajka, proszek do pieczenia, aromat, bakalie i dobrze wymieszać. Blachę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. 2/3 ciasta wyłożyć na blachę, nałożyć masę makową i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 50 min. w temp.180°C.
Po upieczeniu polać polewą i posypać wiórkami lub cukrem pudrem.

8/14

Graziako

CIASTKA Z MUSLI

SKŁADNIKI:
1,5 l wody
6 dag drożdży
2 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
60 dag musli (tradycyjne)
10 dag orzechów laskowych
10 dag rodzynek
10 dag moreli
10 dag suszonych śliwek lub żurawin
50-70 dag mąki pszennej

WYKONANIE:
Wymieszać ciepłą wodę z solą, po kolei dodawać: olej, drożdże, musli, bakalie. Na końcu dodawać w małych ilościach mąkę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Podzielić na 2 lub 3 części. Z każdej uformować wałek i pociąć go na 2-centymetrowe plastry. Z każdego ulepić ciastko i wszystkie ułożyć na blaszkach posmarowanych tłuszczem. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut.
Piec ok. 10-12 minut w temperaturze 220°C.Przechowywać w blaszanej puszce lub słoju.

9/14

GRAZIAKO

KUTIA

SKŁADNIKI:
1 szklanka pszenicy
1 szklanka miodu
20 dag cukru
50 dag maku
bakalie: orzechy, migdały, rodzynki, figi, daktyle

WYKONANIE:
Pszenicę wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę. Miękką odsączyć na sicie. Mak wypłukać, sparzyć, dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Wymieszać z miodem, cukrem i bakaliami. Tuż przed podaniem dołożyć pszenicę (zbyt wcześnie wymieszana z masą makową twardnieje), schłodzić.

10/14

Graziako

SERNIK WIEDEŃSKI

SKŁADNIKI:
1,5 kg sera (najlepiej mielony z wiaderka),
18 jajek,
50 dag cukru pudru,
25 dag masła roślinnego,
3 łyżki kaszy manny,
1 i ½ opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
olejek cytrynowy lub utarta skórka z cytryny

WYKONANIE:
Jeśli mamy ser w kawałku, należy go przekręcić przez maszynkę trzy razy. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, masło i cukier utrzeć mikserem do białości, dodawać po łyżce mielony ser, ciągle ucierając. Dodać kaszę mannę i budyń. Wymieszać. Z białek ubić pianę. Dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Można dodać odrobinę olejku cytrynowego lub skórki cytrynowej. Tak przygotowany sernik wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 140-150 o C około godziny. Po upieczeniu najlepiej zostawić ciasto do wystudzenia w piekarniku. Posypać cukrem pudrem lub czekoladą.

11/14

Graziako

MAK Z ŁAMAŃCAMI

MASA MAKOWA:
30 dag maku
15 dag bakalii (migdałów, orzechów włoskich, rodzynek)
0,5 szklanki białego wina
miód do smaku
ok. 0,5 l mleka

CIASTO:
35 dag mąki
15 dag masła
2 żółtka
0,5 szklanki cukru

WYKONANIE:
Mak wypłukać, zalać mlekiem i na kilka godzin pozostawić na płycie grzewczej, aby się rozprażył. Po kilku godzinach mak odcedzić i kilkakrotnie przepuścić przez maszynkę. Do tak przygotowanego maku dodać obrane, posiekane migdały, posiekane orzechy oraz wcześniej namoczone w winie rodzynki. Całość wymieszać z płynnym miodem (do smaku) oraz winem pozostałym po namoczeniu rodzynek.
Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać żółtka cukier (jeżeli żółtka są małe można wziąć ich więcej). Ciasto rozwałkować, wycinać romby lub okrągłe ciasteczka np. kieliszkiem. Układać na blaszce. Piec w niezbyt gorącym piekarniku, aż się zrumienią. Mak wyłożyć do salaterek, udekorować ciasteczkami.

12/14

Graziako

CHOINKI

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki
1 żółtko
1 kostki masła
1 jajko
szczypta soli
cukier kryształ lub brązowy

WYKONANIE:
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtko, sól, zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować na grubość 1 cm. Foremką w kształcie choinki wycinać ciasteczka. Układać na natłuszczonej blaszce. Smarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec 10-15 minut w temp. 200°C.

13/14

Graziako

DOBRY SERNIK

SKŁADNIKI:
1kg sera (2 razy zmielonego lub gotowego w wiaderku),
20 dag masła,
8 jaj,
35 dag cukru,
1 budyń waniliowy,
bakalie: rodzynki,
skórka pomarańczowa

WYKONANIE:
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i budyń (cały czas ucierając). Wsypać bakalie, na koniec dodać pianę z białek. Masę delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 1 godz. w temp. 160 °C. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto posypać cukrem pudrem.

14/14

GRAZIAKO

KOMPOT Z SUSZU

SKŁADNIKI:
1,5- 2 l wody
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag suszonych śliwek
3-4 goździki
cukier (do smaku)
suszona skórka z cytryny

WYKONANIE:
Owoce zalać zimną wodą na noc. Na drugi dzień w tej samej wodzie owoce ugotować z dodatkiem cukru, goździków i skórki z cytryny. Przed podaniem ostudzić.

2013-12-11 14:11

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sezon na zupę

Niedziela Ogólnopolska 35/2020, str. 56

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

porady

Adobe.Stock

Latem zupy są znakomitą alternatywą dla potraw ciężkostrawnych. Ważne, żeby nie były zagęszczane mąką. Jako ich główny składnik wybierz sezonowe warzywa i świeże zioła.

Takim sezonowym warzywem może być cukinia (w niektórych regionach nazywana kabaczkiem), która należy do warzyw dyniowatych. Jej właściwości i wartości odżywcze jako pierwsi docenili mieszkańcy Meksyku i Ameryki Południowej, skąd pochodzi. Do Polski cukinia przywędrowała z Włoch.

Warzywo to cenione jest za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 i beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwasotą.

CZYTAJ DALEJ

Pierwszy Polak, który został biskupem w Australii, zawierzył swoją posługę na Jasnej Górze

2020-09-26 19:47

[ TEMATY ]

Australia

Biuro Prasowe Jasnej Góry

Pierwszy od lewej - ks. Karol Kulczycki

Pierwszy od lewej - ks. Karol Kulczycki

Na Jasną Górę przybyli w sobotę nuncjusz apostolski w Australii abp Adolfo Tito Yllana oraz nowo mianowany biskup diecezji Port Pirie, salwatorianin ks. Karol Kulczycki. Modlili się zwłaszcza za chorych na koronawirusa w tym kraju i za młodych, by nie tracili wiary i potrafili oddawać swe życie Bogu. Ks. Kulczycki jest pierwszym Polakiem, który został biskupem w Australii.

„Pragnę dotrzeć zwłaszcza do tych, którzy się zagubili” - mówi biskup nominat Karol Kulczycki w rozmowie z KAI. - „Będąc na Jasnej Górze chciałbym zawierzyć siebie i dzieło, do którego zostałem powołany, Matce Najświętszej. W swoim herbie symbolicznie umieściłem literę ‘M’, żeby podkreślić, że jestem salwatorianinem, który głosi Chrystusa Zbawiciela, ale jestem też tym, który zawierza siebie i swoje dzieło Matce Najświętszej” - podkreśla ks. Karol Kulczycki.

Abp Adolfo Tito Yllana, nuncjusz apostolski w Australii, po raz pierwszy odwiedził Polskę i Jasną Górę, która jest mu szczególnie znana dzięki św. Janowi Pawłowi II: - „Jasna Góra miała wielkie znaczenie dla Jana Pawła II, i dlatego w tym miejscu chcę szczególnie prosić w modlitwie za ludzi, którzy są chorzy na epidemię koronawirusa w Australii, i za młodych ludzi, aby zawierzyli siebie Matce Najświętszej”.

Biskup nominat ks. Karol Kulczycki należy do Towarzystwa Boskiego Zbawiciela. Po święceniach kapłańskich pracował jako promotor powołań, a następnie wyjechał do Australii, gdzie m.in. pełnił funkcję prowincjała. Od kilku lat jest wikariuszem prowincjalnym salwatorianów w Polsce.

Ceremonia święceń biskupich ks. Karola Kulczyckiego odbędzie się w uroczystość Świętych Archaniołów, 29 września 2020r. w Bazylice Najświętszego Serca Pana Jezusa i Sanktuarium Matki Bożej Fatimskiej w Trzebini. Otrzyma święcenia biskupie z rąk abpa Adolfo Yllana, nuncjusza apostolskiego w Australii. Współkonsekratorami będą: abp Marek Jędraszewski, metropolita krakowski oraz bp Jacek Kiciński, biskup pomocniczy arch. wrocławskiej i przewodniczący Komisji KEP ds. Życia Konsekrowanego.

CZYTAJ DALEJ

Bierzmowanie w Polskiej Misji Katolickiej w Munster

2020-09-28 00:12

ks. kan. Marian Wagner

Młodzież z Polskiej Misji Katolickiej w Munster, przyjęła z rąk Ks. Abpa Józefa Kupnego, metropolity wrocławskiego, sakrament bierzmowania. Uroczystość ta połączona była z poświęceniem sztandaru misyjnego z wizerunkiem św. Jana Pawła II.

Na początku liturgii proboszcz parafii, młodzież oraz rodzice poprosili ks. Abpa o udzielenie sakramentu zgromadzonej młodzieży.

Podczas homilii, metropolita wrocławski przywołując sakrament Chrztu i I Komunii świętej zachęcił młodych, aby nie bali się otworzyć na działanie Ducha Świętego. Przykładem mogą być Apostołowie, którzy oczekiwali na Zesłanie Ducha Świętego.

Na zakończenie Liturgii Ks. Arcybiskup poświęcił sztandar misyjny ufundowany przez rodziców Szkoły Misyjnej oraz PMK.

ks. kan Marian Wagner

Poświęcenie sztandaru

Poświęcenie sztandaru


CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję