Przepis na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze
4 średniej wielkości ziemniaki ugotowane w mundurkach, 1 cebula, 1 kiszony ogórek, zielenina, sól i pieprz.
Sosy: Do wyboru według własnych upodobań smakowych:
Śmietanowy: 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz - w małych ilościach, sos powinien być delikatny, łagodny w smaku.
Majonezowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu, 1 ugotowane na twardo jajko.
Winegret: oliwa, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, ocet ziołowy lub dobra musztarda.
Drobno posiekaną cebulę parzymy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odstawiamy do odsączenia. Ugotowane w mundurkach, obrane, wychłodzone ziemniaki kroimy w kostkę, lekko oprószamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojony w kostkę ogórek, odsączoną cebulę, posiekaną zieleninę (dużo) - składniki mieszamy, zalewamy wybranym sosem, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
Sałatka jest znakomitym dodatkiem do smażonego mięsa, smażonej ryby, chrupiących krokietów z kaszy z grzybami lub z sadzonym jajkiem i sałatką z pomidorów i papryki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu