Reklama

Z naszej kuchni

Świąteczne smakołyki wg przepisów ze staropolskiej kuchni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Makowe biszkopciki

Ten wspaniały wigilijny deser wymyśliły nasze mądre babki i prababki w bardzo trudnych czasach, kiedy nawet nie marzono o bakaliach. Deser przyjął się, a w naszych czasach zaliczany jest do potraw tradycyjnych.

Okrągłe biszkoptowe ciasteczka, 1 szklanka suchego maku, 1/2 szklanki płynnego miodu (kto lubi, może dodać więcej), 1/2 łyżeczki esencji zapachowej - arakowej lub rumowej,1 szklanka dobrze wysmażonych konfitur z wiśni lub aronii, kto lubi - drobno posiekana, usmażona w cukrze łodyga arcydzięgla.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wypłukany, dwukrotnie sparzony mak odstawiamy na kilka godzin w ciepłe miejsce. Po tym czasie cedzimy na gęstym sicie, przepuszczamy dwa lub trzy razy przez maszynkę z małym sitkiem, dodajemy płynny miód, esencję zapachową i dokładnie mieszamy.
Na każdym biszkoptowym ciasteczku kładziemy porcję konfitur, pozostałe konfitury dodajemy do maku, mieszamy i doprawiamy masę makową - powinna być wilgotna, soczysta i aromatyczna. Na pół godziny przed podaniem deseru przygotowany mak rozkładamy w równych ilościach na ciasteczka, wyrównujemy powierzchnię, przybieramy łodyżkami smażonego w cukrze arcydzięgla lub według własnych upodobań.

Śledzie po staropolsku w pikantnym sosie

przepis wg cioci Godziszewskiej

Przepis na średniej wielkości półmisek

Reklama

4 śledzie mleczaki lub 1 opakowanie solonych filetów śledziowych w zalewie z oliwą i 15 dag śledziowego mleczu.
Sos: 1 duża cebula, 1 duże kwaskowe jabłko (lub 2 mniejsze), sok z cytryny, 3 łyżki oliwy lub oleju, 2 łyżki musztardy delikatesowej, mleczko ze śledzi, 2 jajka ugotowane na twardo, cukier, zielenina.

Śledzie mleczaki moczymy w wodzie z mlekiem - pół na pół. Wymoczone mlecze odkładamy. Pozbawione skóry, wyfiletowane śledzie dzielimy na zgrabne porcje, układamy na półmiski, kropimy sokiem z cytryny.
Sos: Mlecze i żółtka wyjęte z ugotowanych na twardo jaj przecieramy przez ostre, rzadkie sito, dodajemy oliwę, musztardę, szczyptę cukru, ucieramy. Do roztartej masy dodajemy utarte na drobnej tarce do jarzyn jabłka i cebulę, składniki łączymy. Gdy trzeba - doprawiamy do smaku według własnych upodobań świeżo mielonym pieprzem i cukrem. Przygotowane śledzie zalewamy sosem, półmisek przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin. Przed podaniem przybieramy zieleniną i posypujemy drobno posiekanymi białkami.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

#PodcastUmajony (odcinek 11.): Popsuty termometr

2024-05-10 20:50

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Co zrobić, jeśli nikt nie widzi we mnie dobra? Kto jest w stanie przywrócić mi wiarę w siebie? Jak działa Maryja na serce przygniecione złem? Zapraszamy na jedenasty odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski opowiada o tym, że Matka Boża z każdego potrafi wykochać dobro.

ZOBACZ CAŁY #PODCASTUMAJONY

CZYTAJ DALEJ

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

[ TEMATY ]

litania loretańska

Adobe Stock

Litania Loretańska to jeden z symboli miesiąca Maja. Jest ona także nazywana „modlitwą szturmową”. Klamrą kończąca litanię są wezwania rozpoczynające się od słowa ,,Królowo”. Czy to nie powinno nam przypominać kim dla nas jest Matka Boża, jaką ważną rolę odgrywa w naszym życiu?

KRÓLOWO ANIOŁÓW

CZYTAJ DALEJ

#PodcastUmajony (odcinek 11.): Popsuty termometr

2024-05-10 20:50

[ TEMATY ]

Ks. Tomasz Podlewski

#PodcastUmajony

Mat. prasowy

Co zrobić, jeśli nikt nie widzi we mnie dobra? Kto jest w stanie przywrócić mi wiarę w siebie? Jak działa Maryja na serce przygniecione złem? Zapraszamy na jedenasty odcinek „Podcastu umajonego”, w którym ks. Tomasz Podlewski opowiada o tym, że Matka Boża z każdego potrafi wykochać dobro.

ZOBACZ CAŁY #PODCASTUMAJONY

CZYTAJ DALEJ

Reklama

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję