Reklama

Z zakonnej kuchni

Gęś świętomarcińska

Od czterech lat w Polsce z okazji Święta Niepodległości wraca tradycja podawania na stoły gęsiny podczas rodzinnych spotkań czy biesiad patriotycznych. Do rozpropagowania tego zwyczaju przyczyniła się akcja ruchu Slow Food Gęsina na Świętego Marcina. Mięso gęsi nie jest tłuste, ma niezaprzeczalne walory smakowe i zdrowotne, choć, niestety, nie jest tanie.

Składniki:

1 duża gęś owsiana
1 kg jabłek winnych
300 g śliwek suszonych
sól morska
pieprz
majeranek
kilka ząbków czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
200 ml wytrawnego czerwonego wina
kieliszek koniaku

Wykonanie:

Sprawioną gęś marynujemy przez 24 godziny w chłodnym miejscu. W tym celu nacieramy gęś solą morską, z góry i od środka - oraz pozostałymi przyprawami, na końcu potłuczonym liściem laurowym i zielem angielskim. Polewamy mięso winem i kieliszkiem dobrego koniaku. Z jabłek i ze śliwek przygotowujemy farsz, nadziewamy i dobrze zawiązujemy tuszę nicią. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 3 godz. w temp. 150 stopni C.

2012-11-06 08:03

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Rogale marcińskie

Niedziela Ogólnopolska 45/2015, str. 58

[ TEMATY ]

przepisy

Graziako

W Poznaniu na 11 listopada wypiekane są specjalne „Marcinowe” słodkie rogale, wypełnione masą z białego maku. Na najstarszej ulicy miasta – św. Marcin – odbywa się uroczysta parada, której przewodzi rycerz na siwym koniu. W ostatnich latach tradycja wypiekania rogali staje się popularna także w innych regionach Polski.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Zmiany kapłanów 2021 r.

Czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.

CZYTAJ DALEJ

Ukraina: pamięć o tych, którzy podczas II wojny ratowali Żydów

2021-07-28 18:39

[ TEMATY ]

Żydzi

Ukraina

II wojna światowa

pl.wikipedia.org

Żydzi pojmani przez SS w trakcie tłumienia powstania w getcie warszawskim

Żydzi pojmani przez SS w trakcie tłumienia powstania w getcie warszawskim

Pamięć Polaków, Ukraińców i Czechów, którzy podczas II wojny światowej ratowali prześladowanych przez niemieckich nazistów Żydów, postanowiły utrwalić na Ukrainie zakonnice ze Zgromadzenia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi. W Samborze koło Lwowa zorganizowały Salę Spotkań i Pamięci, która ma być miejscem modlitwy, dialogu i edukacji.

Pomysł zorganizowania miejsca pamięci poświęconego tym, którzy podczas II wojny światowej ratowali Żydów był efektem spotkań i rozmów, jakie z mieszkańcami tego 35 tys. miasta przeprowadziła w ciągu ostatnich kilku lat, pracująca w Samborze s. Elżbieta Ślemp. Otwarcie Sali Spotkań i Pamięci, to był już ostatni moment, kiedy świadectwa ludzi pamiętających tamte czasy można było utrwalić od zapomnienia. Dla s. Elżbiety impulsem była postawa s. Celiny Kędzierskiej, która podczas okupacji niemieckiej prowadziła w mieście ochronkę. Dzięki jej odwadze zostało uratowanych dziesięcioro żydowskich dzieci, kilkoro niemowląt i troje dzieci cygańskich.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję