Reklama

Wiadomości

Zakręceni na punkcie słoików

Coraz więcej osób robi przetwory. Można już chyba mówić o modzie na domowe dżemy, ogórki kiszone i leczo w słoikach. Właśnie zaczął się sezon.

Reklama

Podczas obróbki termicznej owoców i warzyw ginie około połowy zawartych w nich witamin i innych cennych substancji. Jednak pozostałe 50 proc. to też chyba nieźle, prawda? Poza tym domowe przetwory nie zawierają chemicznych dodatków (o ile, oczywiście, sami ich nie dosypiemy) i smakują dużo lepiej niż te schodzące z taśmy fabrycznej. Niektóre warzywa są nawet zdrowsze po przetworzeniu – to te, które poddajemy kiszeniu: ogórki, kapusta, czerwone buraki, czosnek itp. Kwas mlekowy, który wytwarza się podczas tego procesu, ma dobroczynny wpływ na organizm, zwłaszcza na układ trawienny. Warto też wiedzieć, że pomidory, jako jedne z niewielu warzyw, zyskują na gotowaniu, bo pod wpływem wysokiej temperatury uwalnia się w nich przeciwutleniacz o nazwie likopen. Oczywiście owoce i warzywa zamknięte w słoikach z czasem tracą witaminy – po roku zostaje tylko smak.

Do przetworów należy wybierać zdrowe i dojrzałe owoce i warzywa. Jeśli coś jest choćby lekko spleśniałe czy nadgniłe, nie nadaje się do przetworzenia (ani do zjedzenia na surowo). Nie wystarczy wykroić zepsutej części. Dlaczego? Jeśli pleśń atakuje np. jabłko z jednej strony, to bardzo szybko rozprzestrzenia się wewnątrz, żeby „zakwitnąć” z zupełnie innej strony. Właśnie dlatego owoc często gnije z różnych stron jednocześnie. Niestety, zarażone są również dżemy i soki, na których pojawił się nalot.

Do owocowych przetworów zwykle dodaje się cukier. Jednak zanim sypniemy „białą śmiercią”, warto najpierw sprawdzić, jak smakują ugotowane owoce bez tego dodatku. Może się okazać, że solo są wystarczająco słodkie. Wiele osób robi dżemy z substancjami żelującymi, które utrwalają kolor owoców i zamieniają sok w galaretkę. Warto jednak poczytać skład takiego produktu i sprawdzić, jakie działanie mają poszczególne substancje – i dobrze się zastanowić, czy chcemy je sobie serwować. Można też poszukać zdrowszych opcji, np. w sklepach ekologicznych. Sok, którego zwykle sporo zostaje po zrobieniu dżemu, można pasteryzować w butelkach i przez całą zimę pić z wodą albo używać do różnych potraw (np. koktajli owocowo-warzywnych czy deserów).

2017-07-05 09:47

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Grób Pański okiem florysty

Niedziela Ogólnopolska 14/2021, str. 53

[ TEMATY ]

porady

Adobe.Stock

Stałym elementem wystroju grobów Pańskich w Polsce są kwiaty, które stanowią uzupełnienie dekoracji. W doborze roślin ważna jest kolorystyka.

Mękę Chrystusa w sztuce symbolizuje czerwony goździk o pojedynczym dużym kwiecie lub gałązkowy o licznych małych kwiatach. Można go wykorzystać w aranżacjach grobu Pańskiego, który jest przygotowywany w każdym kościele.

CZYTAJ DALEJ

Jak się trafia na ołtarze?

2021-09-07 11:14

Niedziela Ogólnopolska 37/2021, str. 10-12

[ TEMATY ]

kanonizacja

beatyfikacja

Magdalena Pijewska

Co decyduje o tym, że ktoś zostaje błogosławionym lub świętym? Czy zawsze potrzebny jest cud? I co ma z tym wszystkim wspólnego „adwokat diabła”? – wyjaśnia o. Zdzisław J. Kijas, franciszkanin konwentualny, były relator Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych.

Katarzyna Woynarowska: Błogosławionym nie można zostać automatycznie, tylko dlatego, że ktoś był pobożnym i porządnym człowiekiem. Co musi się stać, by Kościół zwrócił uwagę na konkretną osobę? Cud?

O. Zdzisław J. Kijas: Niezwykle ważna, wręcz podstawowa, jest tzw. opinia świętości (fama sanctitatis) na temat życia zmarłej osoby. Opinia ta musi być ciągła, tzn. nie chwilowa, nie tylko zaraz po śmierci, ale rozciągnięta w latach i coraz bardziej się rozszerzająca – zarówno na ludzi, jak i na kraje, coraz bardziej intensywna. I nie tylko wśród osób bliskich, rodziny czy osób zakonnych, których był (lub była) członkiem, ale również innych.

CZYTAJ DALEJ

Zielona Góra. Dzień Patrona

2021-09-16 20:54

[ TEMATY ]

św. Stanisław Kostka

Zespół Szkół Katolickich w Zielonej Górze

Katarzyna Krawcewicz

Uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Katolickich w Zielonej Górze 16 września obchodzili święto swojego patrona.

Dzień rozpoczął się od quizów i konkursów o patronie, przygotowanych przez starsze klasy. – Była to okazja do poznania życiorysu i dorobku św. Stanisława Kostki – mówi dyrektor Bogna Świdzińska.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję