Reklama

Porady

Dietetyk Radzi

Sposób na podagrę

Dna moczanowa to choroba przewlekła, łącząca się z zapaleniem stawów. Sposobem na zmniejszenie ryzyka jej wystąpienia jest prawidłowo skomponowana dieta redukcyjna.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Choroba, nazywana inaczej podagrą, jest wynikiem wytrącania się kryształów moczanów sodu w tkankach (głównie w stawach). Rozróżniamy dnę moczanową pierwotną oraz wtórną. Pierwsza objawia się najczęściej upośledzonym wydalaniem kwasu moczowego, druga natomiast może być konsekwencją zwiększonej podaży produktów bogatych w puryny i/lub spożywania alkoholu. Wraz z podwyższonym stężeniem kwasu moczowego w surowicy krwi rośnie ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, migotania przedsionków oraz uszkodzenia nerek.

Dietoterapia dny moczanowej

Spożywane pokarmy powinny być alkalizujące i ubogie w puryny, co przyczyni się do obniżenia stężenia kwasu moczowego we krwi. Puryny są związkami organicznymi produkowanymi przez organizm oraz dostarczanymi z zewnątrz z pożywieniem, a końcowym produktem ich metabolizmu jest właśnie kwas moczowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bezwzględnie należy ograniczyć podaż puryn pochodzenia zwierzęcego (mięso, podroby, ryby). Niższą biodostępność wykazują puryny roślinne, dlatego nie ma konieczności ich ograniczenia (z wyjątkiem przypadków, gdy następuje atak dny).

Reklama

Mleko oraz produkty mleczne stanowią dobre źródło białka w diecie, a ponadto odznaczają się niską zawartością puryn. U osób spożywających mleko ryzyko wystąpienia ataków dny zmniejsza się do 40%.

Spożywanie owoców jest dozwolone bez względu na ich formę, z wykluczeniem owoców suszonych – z powodu wysokiej zawartości w nich fruktozy (odpowiedzialnej za wzrost stężenia kwasu moczowego).

Podczas przygotowywania posiłków należy zadbać o odpowiednią obróbkę termiczną. Gotowanie w dużej ilości wody obniża zawartość puryn w produktach.

Zaleca się, aby spożywać ostatni posiłek do 4 godzin przed snem, co uniemożliwi zatrzymywanie się nadmiernych ilości kwasu moczowego w organizmie w nocy.

Należy zadbać również o odpowiednią podaż płynów, w ilości ok. 3 l na dobę. Najlepszym wyborem będą wody mineralne, kawa zbożowa, herbaty (czarne, owocowe, ziołowe) oraz soki warzywne.

Z diety należy wyeliminować alkohol, napoje słodzone fruktozą i/lub syropem glukozowo-fruktozowym, a także zieloną herbatę.

2023-01-23 17:34

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dietoprofilaktyka osób starszych (2)

Niedziela Ogólnopolska 30/2023, str. 48

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

W starszym wieku dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Zapotrzebowanie na energię maleje, ale rosną potrzeby żywieniowe.

W starszym wieku tworzenie białek mięśniowych jest mniej efektywne. Aby u osób 65+ zapobiegać sarkopenii (utracie masy mięśni szkieletowych), należy odpowiednio zaplanować posiłki. Dzienną dawkę białka warto rozdzielić na trzy posiłki (śniadanie, obiad, kolacja). Jeśli więc osoba z masą ciała 60 kg powinna spożyć 60-72 g białka na dobę, to jeden jej posiłek powinien zawierać 20-24 g białka. Duże znaczenie ma również źródło pochodzenia białka. Lepiej wykorzystywane są białka pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Zawierają znaczne ilości leucyny, która może zmniejszać spadek masy mięśniowej u osób starszych. Najlepszymi jej źródłami są np. stek wołowy lub mięso z kurczaka, indyka, wieprzowina, jagnięcina, tuńczyk i łosoś. Należy pamiętać o ograniczaniu czerwonego mięsa w diecie. Już 100 g ww. produktów zawiera potrzebną na porcję ilość leucyny. Inne źródła pełnowartościowego białka to przetwory mleczne, chude lub półtłuste, oraz jaja.

CZYTAJ DALEJ

Współpracownik Apostołów

Niedziela Ogólnopolska 17/2022, str. VIII

[ TEMATY ]

św. Marek

GK

Św. Marek, ewangelista - męczeństwo ok. 68 r.

Św. Marek, ewangelista - męczeństwo ok. 68 r.

Marek w księgach Nowego Testamentu występuje pod imieniem Jan. Dzieje Apostolskie (12, 12) wspominają go jako „Jana zwanego Markiem”. Według Tradycji, był on pierwszym biskupem w Aleksandrii.

Pochodził z Palestyny, jego matka, Maria, pochodziła z Cypru. Jest bardzo prawdopodobne, że była właścicielką Wieczernika, gdzie Chrystus spożył z Apostołami Ostatnią Wieczerzę. Możliwe, że była również właścicielką ogrodu Getsemani na Górze Oliwnej. Marek był uczniem św. Piotra. To właśnie on udzielił Markowi chrztu, prawdopodobnie zaraz po zesłaniu Ducha Świętego, i nazywa go swoim synem (por. 1 P 5, 13). Krewnym Marka był Barnaba. Towarzyszył on Barnabie i Pawłowi w podróży do Antiochii, a potem w pierwszej podróży na Cypr. Prawdopodobnie w 61 r. Marek był również z Pawłem w Rzymie.

CZYTAJ DALEJ

List pasterski z okazji jubileuszu diecezji lubuskiej

2024-04-25 16:00

[ TEMATY ]

jubileusz

Zielona Góra

Gorzów Wielkopolski

List Pasterski

diecezja lubuska

Karolina Krasowska

bp Tadeusz Lityński

bp Tadeusz Lityński

Bp Tadeusz Lityński skierował do diecezjan list pasterski z okazji jubileuszu 900-lecia utworzenia diecezji lubuskiej. Poniżej publikujemy pełną treść słowa Biskupa Diecezjalnego, które w kościołach i kaplicach diecezji zielonogórsko-gorzowskiej zostanie odczytane w niedzielę 28 kwietnia 2024.

Drodzy Diecezjanie, Bracia i Siostry,

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję