Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Truskawka – bomba witaminowa

Jest jednym z najsmaczniejszych i najzdrowszych owoców uprawianych w Polsce.

Niedziela Ogólnopolska 26/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Truskawki

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Wyhodowano je na początku XVIII wieku w Wersalu w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek. W związku z tym truskawka ma wiele nazw zwyczajowych – poziomka truskawkowa, poziomka ananasowa czy poziomka wieloowocowa. Pod koniec XVIII wieku truskawki zaczęto uprawiać również w Anglii. Z biegiem czasu pojawiały się w kolejnych krajach, w tym również w Polsce. W naszym kraju cennymi wartościami truskawek można się cieszyć od maja do końca lipca.

Obok walorów smakowych truskawki mają wiele cennych składników odżywczych. Warto więc w pełni korzystać z sezonu na truskawki. Te sezonowe owoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą przy niskiej gęstości energetycznej. Oznacza to, że mają one wiele wartościowych składników odżywczych, a przy tym są niskokaloryczne. 100 g owoców to tylko ok. 28 kcal. W 80% składają się z wody. Dzięki tak niskiej wartości energetycznej truskawki polecane są osobom będącym na diecie redukcyjnej. Stymulują również produkcję adiponektyny i leptyny – hormonów odpowiedzialnych za uwalnianie rezerw tłuszczowych z adipocytów oraz poprawę tempa przemiany materii. Truskawki zawierają najwięcej witamin C i K oraz kwasu foliowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy A. Jeśli chodzi o witaminę C, truskawki zawierają jej więcej niż cytrusy – w 100 g znajduje się ok. 70 mg. Owoce te są również cennym źródłem żelaza, które chroni przed anemią. Zawierają wapń i fosfor, które wzmacniają kości. Z kolei zawarty w truskawkach potas wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, magnez – koi nerwy oraz manganu – wpływa na poprawę pamięci. Owoce te zawierają jedynie cukier prosty – fruktozę, która ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowana bez udziału insuliny. U osób zagrożonych wystąpieniem cukrzycy owoce te mogą obniżać ryzyko jej rozwoju. Z kolei u osób ze stwierdzoną cukrzycą są pomocne w kontrolowaniu glikemii.

Regularne spożywanie truskawek jest pomocne w obniżaniu podwyższonego poziomu białka CRP we krwi, które jest markerem stanu zapalnego występującego w organizmie. Świeże truskawki nie powinny stać w cieple. Aby przedłużyć ich trwałość, warto do wody, którą płuczemy owoce, dodać kilka łyżek octu. Nie wpłynie on negatywnie na smak truskawek, a kwaśne środowisko spowolni proces psucia. Owoce te najczęściej spożywa się same lub wykorzystuje do sałatek owocowych, koktajli, kompotów, a także dań na słodko. Truskawki dostępne są na rynku przez cały rok. Kusi nawet ich wygląd. Poza sezonem warto sięgać po truskawki mrożone. Mrożenie nie wpływa na utratę walorów odżywczych. Dostępne są również truskawki liofilizowane. Proces liofilizacji polega na pozbawieniu produktu naturalnie zawartej wody. Takie truskawki również zachowują wszystkie wartości i są doskonałą przekąską, która stanowi alternatywę dla słodyczy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2024-06-25 14:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Koktajl truskawkowy z kefirem

Składniki: 210 g truskawek 300 g kefiru łyżeczka siemienia lnianego
CZYTAJ DALEJ

Św. Elżbieta Węgierska - patronka dzieł miłosierdzia

[ TEMATY ]

św. Elżbieta Węgierska

Arkadiusz Bednarczyk

Św. Elżbieta z Turyngii (XIII wiek) posługuje wśród chorych (obraz tablicowy z XV wieku)

Św. Elżbieta z Turyngii (XIII wiek) posługuje wśród chorych
(obraz tablicowy z XV wieku)

17 listopada Kościół wspomina św. Elżbietę Węgierską, patronkę dzieł miłosierdzia oraz bractw, stowarzyszeń i wielu zgromadzeń zakonnych. Jest świętą dwóch narodów: węgierskiego i niemieckiego.

Elżbieta urodziła się 7 lipca 1207 r. na zamku Sárospatak na Węgrzech. Jej ojcem był król węgierski Andrzej II, a matką Gertruda von Andechts-Meranien, siostra św. Jadwigi Śląskiej. Ze strony ojca Elżbieta była potomkinią węgierskiej rodziny panującej Arpadów, a ze strony matki - Meranów. Dziewczynka otrzymała staranne wychowanie na zamku Wartburg (koło Eisenach), gdzie przebywała od czwartego roku życia, gdyż była narzeczoną starszego od niej o siedem lat przyszłego landgrafa Ludwika IV. Ich ślub odbył się w 1221 r. Mała księżniczka została przywieziona na Wartburg z honorami należnymi jej królewskiej godności. Mieszkańców Turyngii dziwił kosztowny posag i dokładnie notowali skarby: złote i srebrne puchary, dzbany, naszyjniki, diademy, pierścienie i łańcuchy, brokaty i baldachimy. Elżbieta wiozła w posagu nawet wannę ze szczerego srebra. Małżeństwo młodej córki królewskiej stało się swego rodzaju politycznym środkiem, mającym pogłębić i wzmocnić związki między oboma krajami. Elżbieta prowadziła zawsze ascetyczny tryb życia pod kierunkiem franciszkanina Rüdigera, a następnie Konrada z Marburga. Rozwijając działalność charytatywną założyła szpital w pobliżu zamku Wartburg, a w późniejszym okresie również w Marburgu (szpital św. Franciszka z Asyżu). Konrad z Marburga pisał do papieża Grzegorza IX o swojej penitentce, że dwa razy dziennie, rano i wieczorem, osobiście odwiedzała swoich chorych, troszcząc się szczególnie o najbardziej odrażających, poprawiała im posłanie i karmiła. Życie wewnętrzne Elżbiety było pełną realizacją ewangelicznej miłości Boga i człowieka. Wytrwałość czerpała we Mszy św., na modlitwie była niezmiernie skupiona. Wiele pracowała nad cnotą pokory, zwalczając odruchy dumy, stosowała ostrą ascezę pokuty.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV wzywa do dbałości w celebrowaniu liturgii Słowa

2025-11-17 11:45

[ TEMATY ]

Leon XIV

Vatican media

Do szczególnej dbałości o celebrowanie liturgii Słowa Bożego, promocji Liturgii Godzin oraz pobożności ludowej zachęcił Papież Leon XIV w przemówieniu do uczestników kursu dla odpowiedzialnych w diecezjach za duszpasterstwo liturgiczne - informuje Vatican News. Chodzi o sprzyjanie owocnemu uczestnictwu Ludu Bożego, jak również o liturgię godną - wskazał Papież.

Kurs dla odpowiedzialnych za duszpasterstwo liturgiczne został zorganizowany przez Papieski Instytut Liturgiczny św. Anzelma. Papież przypomniał, że kurs wpisuje się w realizację zadań formacyjnych wyrażonych w konstytucji apostolskiej Veritatis gaudium, takich jak formowanie celebransów i wiernych, aby przygotować ich do posługi w duszpasterstwie i liturgii.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję