Reklama

Ciasta i desery

Jabłka w sosie waniliowym

[ TEMATY ]

kuchnia

jedzenie

GRAZIAKO

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

4 duże jabłka lub 8 mniejszych
3 łyżki cukru
1 łyżka otartej skórki z cytryny
szczypta cynamonu
goździki

sos:
1 szklanka mleka
2 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
½ laski wanilii lub 2 opakowania cukru waniliowego

Wykonanie:

Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Cukier wymieszać ze skórką cytrynową, goździkami i cynamonem i wsypać do środka wydrążonych jabłek. Ułożyć jabłka na blasze lub żaroodpornym półmisku, podlać kilkoma łyżkami gorącej wody, wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec powoli do miękkości, w miarę potrzeby podlewając wodą.

Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko zagotować z wanilią. Mąkę ziemniaczaną przesiać, wymieszać z 3 łyżkami ostudzonego mleka. Pozostałe mleko zagotować i do wrzącego wlewać powoli mękę ziemniaczaną. Mieszać trzepaczką, uważając, by nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia, odstawić z ognia, wymieszać z utartymi żółtkami. Przygotowanym sosem zalać jabłka. Przybrać listkiem mięty.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2013-03-18 11:44

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zamiast marnować, podaruj

Statystyczny Polak w czasie świątecznym marnuje około 18 kg żywności. Powód? Kupujemy za dużo, nie sprawdzamy dat przydatności do spożycia w efekcie to co nie zostało zjedzone ląduje w koszu.
CZYTAJ DALEJ

Monika i Augustyn

Niedziela przemyska 34/2013, str. 8

[ TEMATY ]

święty

święta

św. Augustyn

pl.wikipedia.org

Wizja św. Augustyna” Philippe de Champaigne

Wizja św. Augustyna”
Philippe
de Champaigne
Jedna z przełomowych scen „Wyznań” świętego Augustyna znalazła odbicie w ciekawym obrazie umieszczonym w łańcuckiej farze wzorowanym na płótnie Ary Scheffera, francuskiego malarza z XIX wieku (portrecisty m.in. Fryderyka Chopina). Augustyn na kilku stronach swego autobiograficznego dzieła opisuje decydujące dla jego wiary rozmowy prowadzone w Ostii ze swoją bardzo ciężko chorą matką, która przez kilkanaście lat modliła się wytrwale o jego nawrócenie. Oboje poszukują odpowiedzi na najbardziej fundamentalne pytania...
CZYTAJ DALEJ

Fundacja Mary’s Meals zapewnia posiłki dla ponad 3 mln dzieci

2025-08-28 17:22

[ TEMATY ]

dzieci

fundacja

posiłki

Vatican Media

Magnus MacFarlane-Barrow, założyciel i prezes fundacji Mary’s Meals

Magnus MacFarlane-Barrow, założyciel i prezes fundacji Mary’s Meals

„Każdego dnia ponad 3 mln dzieci otrzymuje posiłek w szkole dzięki naszemu wsparciu” – mówi Magnus MacFarlane-Barrow, założyciel i prezes fundacji charytatywnej Mary’s Meals (Posiłki Maryi).

Oficjalne ogłoszenie zostanie podane 8 września, w święto Narodzenia Najświętszej Maryi Panny. W wywiadzie dla mediów watykańskich założyciel organizacji dzieli się najnowszym osiągnięciem. Postanowił zapowiedzieć je wcześniej, podczas Meetingu w Rimini, traktując je jako przesłanie nadziei i pojednania – zaproszenie, które nawiązuje do tegorocznego hasła wydarzenia, by „budować na pustyniach z nowych cegieł”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję