Luksusowa zupa neapolitańska
Przepis na 4 porcje
4 szklanki esencjonalnego rosołu (z drobiu, z wołowiny, ewentualnie z koncentratu), 1 szklanka lekko kwaśnej kremówki, 1łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 czubata łyżka tartego parmezanu lub innego sera żółtego o lekko pikantnym smaku, 2 surowe żółtka, szczypta soli i świeżo mielonego białego pieprzu do smaku. Oddzielnie ugotowany cienki makaron. Do posypania tarty parmezan lub inny lekko pikantny żółty ser.
W garnku, w którym chcemy przygotować zupę, zasmażamy na
maśle mąkę, cały czas mieszając, by się nie zrumieniła, tylko straciła
smak surowizny. Do zasmażonej mąki dodajemy utarty parmezan lub żółty
ser i nadal cały czas mieszając zasmażamy, aż masa stanie się
jednolita. Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną i nadal mieszając
zagotowujemy. Odstawiamy z ognia. Żółtka rozprowadzamy w kubeczku
dwoma łyżkami przegotowanej wody, dodajemy do zasmażki i energicznie
mieszając, łączymy składniki. Następnie dodajemy, lejąc cienkim strumyczkiem,
gorący rosół. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników zupa
jest gotowa do podania. Gdy trzeba, bardzo delikatnie doprawiamy
ją do smaku. Najsmaczniejsza bez innych dodatków, podana w szerokich
filiżankach, lekko posypana po wierzchu utartym parmezanem. Równie
smaczna z dodatkiem makaronu.
I ciekawostka! Na przełomie XIX i XX wieku zupa neapolitańska
należała do bardzo lubianych i często serwowanych, podawano ją na
eleganckie śniadanie lub z dodatkiem cienkiego, domowego makaronu
na obiad.
Zupa z brokułów
Przepis na 4 porcje
4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu,
3 niezbyt duże głowy świeżych brokułów, 3 niewielkie ziemniaki, 1/2
szklanki śmietany, sól i pieprz do smaku, 4 łyżki drobno utartego
żółtego sera o pikantnym smaku.
Na gorący wywar z jarzyn lub lekki rosół wrzucamy drobno
pokrojone ziemniaki i podzielone na różyczki brokuły, całość gotujemy
ok. 15 min, aż składniki będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia, a
gdy lekko przestygnie, przelewamy do miksera i rozbijamy na jednolity,
puszysty krem. Tak przygotowaną przelewamy ponownie do garnka, w
którym się gotowała, dodajemy spienioną śmietanę i całość podgrzewamy,
nie dopuszczając, by się zagotowała. Gorącą nalewamy do filiżanek,
posypujemy obficie utartym serem i od razu podajemy.
Rada:Doskonałym dodatkiem do zupy mogą być małe
grzanki z białej bułki, zrumienione na złoty kolor.
Pomóż w rozwoju naszego portalu