Reklama

Z naszej kuchni

Smakowite letnie zupy

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Luksusowa zupa neapolitańska

Przepis na 4 porcje

4 szklanki esencjonalnego rosołu (z drobiu, z wołowiny, ewentualnie z koncentratu), 1 szklanka lekko kwaśnej kremówki, 1łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 czubata łyżka tartego parmezanu lub innego sera żółtego o lekko pikantnym smaku, 2 surowe żółtka, szczypta soli i świeżo mielonego białego pieprzu do smaku. Oddzielnie ­ ugotowany cienki makaron. Do posypania ­ tarty parmezan lub inny lekko pikantny żółty ser.

W garnku, w którym chcemy przygotować zupę, zasmażamy na maśle mąkę, cały czas mieszając, by się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny. Do zasmażonej mąki dodajemy utarty parmezan lub żółty ser i ­ nadal cały czas mieszając ­ zasmażamy, aż masa stanie się jednolita. Zasmażkę rozprowadzamy śmietaną i ­ nadal mieszając ­ zagotowujemy. Odstawiamy z ognia. Żółtka rozprowadzamy w kubeczku dwoma łyżkami przegotowanej wody, dodajemy do zasmażki i energicznie mieszając, łączymy składniki. Następnie dodajemy, lejąc cienkim strumyczkiem, gorący rosół. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników zupa jest gotowa do podania. Gdy trzeba, bardzo delikatnie doprawiamy ją do smaku. Najsmaczniejsza ­ bez innych dodatków, podana w szerokich filiżankach, lekko posypana po wierzchu utartym parmezanem. Równie smaczna z dodatkiem makaronu.
I ciekawostka! Na przełomie XIX i XX wieku zupa neapolitańska należała do bardzo lubianych i często serwowanych, podawano ją na eleganckie śniadanie lub z dodatkiem cienkiego, domowego makaronu ­ na obiad.

Zupa z brokułów

Przepis na 4 porcje

4 szklanki wywaru z jarzyn lub delikatnego rosołu z drobiu, 3 niezbyt duże głowy świeżych brokułów, 3 niewielkie ziemniaki, 1/2 szklanki śmietany, sól i pieprz do smaku, 4 łyżki drobno utartego żółtego sera o pikantnym smaku.

Na gorący wywar z jarzyn lub lekki rosół wrzucamy drobno pokrojone ziemniaki i podzielone na różyczki brokuły, całość gotujemy ok. 15 min, aż składniki będą miękkie. Zupę zdejmujemy z ognia, a gdy lekko przestygnie, przelewamy do miksera i rozbijamy na jednolity, puszysty krem. Tak przygotowaną przelewamy ponownie do garnka, w którym się gotowała, dodajemy spienioną śmietanę i całość podgrzewamy, nie dopuszczając, by się zagotowała. Gorącą nalewamy do filiżanek, posypujemy obficie utartym serem i od razu podajemy.
Rada:Doskonałym dodatkiem do zupy mogą być małe grzanki z białej bułki, zrumienione na złoty kolor.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Świadectwo: Maryja działa natychmiast

Historia Anny jest dowodem na to, że Bóg może człowieka wyciągnąć z każdej trudnej życiowej sytuacji i dać mu spełnione, szczęśliwe życie. Trzeba tylko się nawrócić.

Od dzieciństwa była prowadzona przez mamę za rękę do kościoła. Gdy dorosła, nie miała już takiej potrzeby. – Mawiałam do męża: „Weź dzieci do kościoła, ja ugotuję obiad i odpocznę”, i on to robił. Czasem chodziłam do kościoła, ale kompletnie nie rozumiałam, co się na Mszy św. dzieje. Niekiedy słyszałam, że Pan Bóg komuś pomógł, ale myślałam: No, może komuś świętemu, wyjątkowemu pomógł, ale na pewno nie robi tego dla tzw. przeciętnych ludzi, takich jak ja.

CZYTAJ DALEJ

W czasie Roku Świętego 2025 nie będzie specjalnego wystawienia Całunu Turyńskiego

W czasie Roku Świętego nie będzie specjalnego wystawienia Całunu Turyńskiego. Zorganizowane zostaną jednak przy nim specjalne czuwania przeznaczone dla młodzieży. Jubileuszową inicjatywę zapowiedział metropolita Turynu, abp Roberto Repole.

- Chcemy, aby odkrywanie na nowo Całunu, niemego świadka śmierci i zmartwychwstania Jezusa stało się dla młodzieży drogą do poznawania Kościoła i odnajdywania w nim swojego miejsca - powiedział abp Repole na konferencji prasowej prezentującej jubileuszowe wydarzenia. Hierarcha podkreślił, że archidiecezja zamierza w tym celu wykorzystać najnowsze środki przekazu, które są codziennością młodego pokolenia. Przy katedrze, w której przechowywany jest Całun Turyński powstanie ogromny namiot multimedialny przybliżający historię i przesłanie tej bezcennej relikwii napisanej ciałem Jezusa. W przygotowanie prezentacji bezpośrednio zaangażowana jest młodzież, związana m.in. z Fundacją bł. Carla Acutisa, który opatrznościowo potrafił wykorzystywać internet do ewangelizacji.

CZYTAJ DALEJ

Rosjanie uwięzili ukraińskich redemptorystów [Wywiad]

2024-04-30 09:22

materiał własny

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy z ks. Witalijem Porowczukiem, który opowiada o ciężkiej sytuacji ukraińskich jeńców w Rosji, trosce o to, aby wymieniać wszystkich jeńców ukraińskich na rosyjskich i rosyjskich na ukraińskich, o więzionych księżach, w tym dwóch ukraińskich redemptorystach oraz o tym, w jakich warunkach, przypominające sowieckie gułagi, przebywają ukraińscy jeńcy.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję